Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

Centurion

Nimo Dog Security

Seagate

Ajax Systems

IDIS

Alarm Meldnet

2N

Securitas

SOBA

Advancis

CardAccess

Brivo

Hanwha Vision Europe

Uniview

CDVI

NetworxConnect

Secusoft

VAIBS

BHVcertificaat.online

SmartCell

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

SmartSD

Multiwacht

GFT

HID

SMC Alarmcentrale

CSL

NIBHV

Sequrix

PG Security Systems

Alphatronics

ADI

Bydemes

HD Security

Genetec

EAL

De Beveiligingsjurist

Lobeco

Seris

Eizo

Bosch Security Systems

Nenova

Dahua

OSEC

MPL

VideoGuard

Milestone

Top Security

Paxton

Koninklijke Oosterberg

VBN

Unii

Gold-IP

RoSecure

Optex

Traka ASSA ABLOY

Boon Edam

Akuvox

i-Pro

Trigion

ARAS

Regio Control Veldt

VVNL

G4S

Masset Solutions

Paraat

Crown Security Services

Dero Security Products

ASIS

Add Secure

VEB

JMB Groep

20face

Explicate

Hikvision

Kiwa

Connect Security

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Avigilon Alta

123456 nog steeds het meest gebruikte wachtwoord

24 november 2020
Redactie
09:39

123456 is voor .nl e-mailadressen het meest gebruikte wachtwoord in 2020. Dit meldt IT dienstverlener Competa IT op basis van de meest recente data die werd opgevraagd bij Scattered Secrets, een website waar mensen kunnen checken of hun wachtwoord ooit is gelekt en gekraakt.

De wachtwoordenanalyse laat tevens zien dat het aantal gekraakte wachtwoorden (van .nl-adressen) dit jaar is toegenomen met 7 procent. Momenteel staan er zo’n 4,58 miljard uitgelekte wachtwoorden van e-mailaccounts in de database van Scattered Secrets. Hiervan hebben er minstens 8,88 miljoen een .nl-adres. Aan Gmail- en Hotmail-adressen is niet te zien waar de eigenaar vandaan komt, dus in werkelijkheid zijn er hoogstwaarschijnlijk nog veel meer gekraakte wachtwoorden van Nederlanders.

123456 voor het achtste jaar op rij meest gebruikt
Nederlanders lijken het (nog steeds) niet zo nauw te nemen met de beveiliging van hun e-mailaccount. De cijfercombinatie ‘123456’ is namelijk sinds 2013 het meest gebruikte wachtwoord. In de top 10 meest gebruikte wachtwoorden van 2020 staan veel (relatief) zwakke wachtwoorden. Zo staan ‘qwerty’ en ‘123456789’ nog steeds op plek 2 en 3. Wel opvallend: ‘password’ is twee plekken gedaald. Nu staat dit wachtwoord op positie 8 (ten opzichte van positie 6 in 2019). Bekijk hier de volledige top 50 voor .nl-adressen in 2020.

Aantal gekraakte .nl-adressen toegenomen met 7 procent
Rickey Gevers en Jeroen van Beek, cybersecurity-experts en oprichters van Scattered Secrets, zien een interessante trend: sites hebben hun wachtwoordbeveiliging beter op orde. “We zien over de afgelopen twee jaar dat er steeds meer sites zijn die hun wachtwoorden beter beveiligen door gebruik te maken van sterkere, zogenoemde wachtwoordhashes (versleuteling). Hierdoor kun je als hacker -in de praktijk- minder mogelijke wachtwoorden per seconde proberen.” Er is weliswaar meer aandacht voor cybersecurity, maar de data laat geen positieve ontwikkeling zien; “De bulk van data die wij zien bevat heel veel matige wachtwoorden die we snel kunnen kraken. En sites worden nog steeds gehackt, dus veel sites hebben het nog steeds niet echt goed op orde.”

Verander je Wachtwoorden Dag
24 november is uitgeroepen uitgeroepen tot Nationale Verander je Wachtwoorden Dag. Gevers en Van Beek: “Gebruik altijd een uniek lang wachtwoord dat onvoorspelbaar is. Uniek betekent: nooit twee keer hetzelfde wachtwoord gebruiken. Lang: 10 karakters of meer. Onvoorspelbaar: niet een systeem gebruiken dat een aanvaller kan raden, zoals -als onderdeel van het wachtwoord- gebruik maken van een jaartal, kleur, naam, website, et cetera. Je kunt hier prima wachtwoordmanagers voor gebruiken. Deze zorgen bij goed gebruik voor unieke, lange en onvoorspelbare wachtwoorden. Het is beter te voorkomen dan te genezen. Begin daarom vandaag nog met het uitfaseren van hergebruikte en slechte wachtwoorden.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner