Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

G4S

Sequrix

BHVcertificaat.online

OSEC

Alphatronics

CardAccess

Seagate

Dero Security Products

IDIS

VEB

Centurion

ARAS

Paxton

Paraat

Nimo Dog Security

Koninklijke Oosterberg

Securitas

Milestone

PG Security Systems

Eizo

Uniview

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

VideoGuard

Dahua

Lobeco

Ajax Systems

Crown Security Services

Akuvox

Explicate

HD Security

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

20face

RoSecure

Genetec

Alarm Meldnet

Seris

NetworxConnect

Optex

VVNL

Trigion

CSL

Service Centrale Nederland

Hikvision

ASSA ABLOY

JMB Groep

Unii

VBN

Multiwacht

i-Pro

MPL

Connect Security

Masset Solutions

NIBHV

SOBA

VAIBS

CDVI

Advancis

Bydemes

Brivo

ASIS

DZ Technologies

Secusoft

2N

EAL

Add Secure

Top Security

SmartCell

Oribi ID Solutions

ADI

HID

GFT

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

21.000 agenten nodig om politie weer op sterkte te krijgen

22 september 2021
Redactie
06:18

De verharding van de georganiseerde criminaliteit heeft ervoor gezorgd dat de overheid de komende periode ruim een half miljard euro extra aan veiligheid gaat besteden. In een interview met het AD vertelt minister Grapperhaus waar dat geld zoal naar toe zal gaan.

Een van de grootste problemen is de ondercapaciteit bij de politie. Er zijn maar liefst 21.000 nieuwe agenten nodig om het tekort te verhelpen. Grapperhaus verwacht daar tot 2023 tijd voor nodig te hebben. Daarom wordt op de eerste plaats ingezet op technische innovatie, zodat het huidige personeel effectiever kan werken. Daarvoor is 70 miljoen euro beschikbaar.
Ook gaat 30 miljoen naar forensische opsporing. Van dit geld worden onder andere honden getraind in het opsporen van elektronische gegevensdragers. Die zijn essentieel bij huiszoekingen.

Onvoldoende geschikte sollicitanten
Meer agenten zitten er op korte termijn niet in. De huidige instroom is net voldoende om de uitstroom van 17.000 gepensioneerden te compenseren. Er is geld voor extra personeel, maar het ontbreekt aan voldoende geschikte sollicitanten.
Om te voorkomen dat de politie werk voor niets doet, omdat justitie geen tijd heeft om de verdachten te veroordelen, gaat er 8 miljoen extra naar het Openbaar Ministerie. Hetzelfde bedrag gaat naar de rechtspraak. Verder komt 85 miljoen euro beschikbaar om te voorkomen dat jongeren in probleemwijken in de criminaliteit verstrikt raken. Dat is aanzienlijk minder dan het miljard euro dat burgemeesters eerder voor dit doel nodig achtten. Grapperhaus hoopt echter bij de formatie meer budget te krijgen.

De weg voorwaarts
Om het ‘veelkoppige monster’ dat de georganiseerde criminaliteit is uit te roken zijn volgens de minister nieuwe middelen nodig.r Daarvoor heeft hij het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) opgericht, dat moet groeien tot 400 medewerkers die weggehaald worden bij de politie, het OM, de Fiod, douane, marechaussee en Belastingdienst. Die organisaties zijn echter niet blij dat hun beste mensen worden weggekaapt. Zij verwachten dat het MIT een bureaucratisch bolwerk wordt en dat zij zonder hun specialisten minder goed kunnen functioneren. Grapperhaus vindt die kritiek niet terecht. “Er wordt altijd met argwaan gekeken naar the new kid in town“, zegt hij. Doordat de instanties hooguit 10 procent van hun sterkte verliezen aan het MIT, vindt de minister niet dat er sprake is van kannibalisme. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat het MIT ‘de weg voorwaarts’ is.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner