Beveiliging nieuws

Onze partners

De Beveiligingsjurist

SmartCell

SOBA

ASIS

Regio Control Veldt

Dero Security Products

Paraat

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

HD Security

Eizo

OSEC

Sequrix

Secusoft

Lobeco

RoSecure

Uniview

Top Security

Boon Edam

DZ Technologies

2N

Hikvision

PG Security Systems

VAIBS

Brivo

Alarm Meldnet

Trigion

Ajax Systems

Multiwacht

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

ARAS

IDIS

VideoGuard

CDVI

Crown Security Services

Add Secure

Dahua

Explicate

Kiwa

VEB

Masset Solutions

NIBHV

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

Seris

Centurion

Koninklijke Oosterberg

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

EAL

SMC Alarmcentrale

G4S

Securitas

Nenova

JMB Groep

20face

Paxton

MPL

Bydemes

Advancis

Connect Security

VBN

ADI

Alphatronics

VVNL

Bosch Security Systems

i-Pro

GFT

Unii

Seagate

ASSA ABLOY

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

Optex

Akuvox

Genetec

CSL

SmartSD

HID

Milestone

3,3 miljoen euro financiering voor ‘Internet of Trust’

12 januari 2020
Redactie
13:06

Sovereignty4Europe, een interdisciplinair projectvoorstel dat de principes van een ‘Internet-of-Trust’ wil evalueren in een online community van 50.000 internetgebruikers, heeft 3,3 miljoen euro aan financiering gekregen, waarvan 1,5 miljoen euro van NWO.

TU Delft wil met de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en andere partners een internet-gebaseerd systeem ontwerpen dat allerlei transacties betrouwbaar en conform Europese wetgeving opslaat in een blockchain, door inzichten uit de informatica, economie en rechten te combineren.

Vertrouwen
Niemand gaat een transactie aan met een ander persoon of bedrijf zonder vertrouwen in die ander. Dat vertrouwen kan gebaseerd zijn op eerdere transacties met dezelfde partij, of op informatie over transacties van anderen met die partij, of op basis van contracten of juridische regels. Vaker dan vroeger zullen in dit internettijdperk de partijen elkaar niet persoonlijk kennen. Dit voorstel heeft als doel om vertrouwen in het internet in te bouwen, centrale partijen daarbij overbodig te maken en de domeingrenzen te overstijgen van de grote internetbedrijven.

Alternatief voor internetgiganten
Projectleider Johan Pouwelse (TU Delft): “Internetgiganten zoals Amazon, eBay, Google zijn in essentie handelaars in vertrouwen: we gaan naar Amazon en eBay als vertrouwde tussenpersoon en naar Google voor relevante websites. Deze internetgiganten slaan vertrouwensgegevens ieder apart op hun eigen servers op. Onze ambitie is om deze door de VS gedomineerde centrale servers te vervangen door een algemeen, non-profit en open source alternatief voor een betrouwbare blockchain economie: een schaalbare en betrouwbare manier om vertrouwen en reputatie bij te houden, zonder een centrale autoriteit en in een open omgeving.”

Blockchain
Daarvoor zal het project mechanismen ontwerpen waarmee het vastleggen van transacties met blockchain mogelijk is. Hiermee maken we personen uniek identificeerbaar en kunnen we niveaus van vertrouwen uit de vroegere transacties afleiden. De infrastructuur voor vertrouwen, Internet-of-Trust, wordt geëvalueerd in een online community met 50.000 internetgebruikers. De juridische aspecten van deze blockchain-economie worden bestudeerd aan de hand van nationale en Europese privacywetten.

Samenwerking Rijksdienst voor Identiteitsgegevens
Naast de drie universiteiten participeert ook de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) actief in dit project. RvIG wil hiermee een bijdrage leveren aan het realiseren van een open ecosysteem, beschikbaar voor iedereen, waarin aan maatschappelijke belangen (privacy en veiligheid) en economische behoeften tegemoet wordt gekomen. Denk hierbij aan een groter vertrouwen in digitale transacties, minder kosten, en de ontwikkeling van alternatieve vormen van dienstverlening, zoals een elektronische identiteitskaart.

Europa
Ook op Europese bestuurlijke schaal moet het project de nodige inzichten gaan opleveren. De Europese Commissie (EC) heeft gesteld dat blockchain-technologie ‘nieuwe gedistribueerde en interactiemodellen mogelijk maakt, gebaseerd op directe peer-to-peer uitwisseling van informatie, en zonder centrale platforms of tussenpartijen, en onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een EU Blockchain Infrastructure (EuroChain). Sovereignty4Europe past naadloos binnen deze Europese ambities.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner