3,5 miljoen euro extra voor antiterreurmaatregelen stations

Het kabinet trekt eenmalig 3,5 miljoen euro uit voor antiterreurmaatregelen op zes stations in onder andere de vier grote steden. Dat maakt De Telegraaf bekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil niet zeggen om welke stations het gaat.

Het zou gaan om nieuwe fysieke maatregelen, die passen bij het actuele dreigingsniveau en die uitgevoerd worden in combinatie met lopende verbouwingsprojecten. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is er op het moment geen concrete aanleiding om extra in antiterreurmaatregelen te investeren. Maar volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het logisch om met het huidige dreigingsniveau constant te kijken naar hoe de beveiliging op stations in lijn gehouden kan worden met de dreiging. Eerder zijn bij verschillende stations al zware blokken voor de ingangen geplaatst om te voorkomen dat voertuigen het gebouw binnenrijden.

Dreigingsniveau
Volgens de NCTV zijn er nog steeds jihad-aanhangers die een aanslag willen plegen in Nederland. Dat is de reden om het dreigingsniveau op 4 te houden. Er hebben ook al aanslagen plaatsgevonden, al leken dat eerder daden van ‘verwarde personen’. Zo stak een 19-jarige Afghaan vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neer op station Amsterdam Centraal en verwondde een 31-jarige Palestijn drie mensen met een mes op station Hollands Spoor in Den Haag. Het is bijzonder lastig om tegen dergelijke dreigingen maatregelen te treffen. Een controle zoals op luchthavens is op drukke stations vrijwel niet te doen.

Gedeeld

Geef een reactie