4 jaar cel geëist voor beveiliger na fatale trap

Op 27 januari 2018, tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam, kwam de 32-jarige Jip Jurg om het leven na een handgemeen met een beveiliger. Het OM vindt dat hier sprake is van ‘zware mishandeling met de dood tot gevolg hebbend’ en eist daarom 4 jaar celstraf voor de beveiliger.

Voor de deur van de schouwburg kreeg Jurg onverwacht een dusdanig harde schop in zijn buik dat hij aan de gevolgen van een ernstige interne bloeding is overleden. Het lichaam van het slachtoffer werd op 28 januari levenloos in zijn eigen woning aangetroffen. De officier van justitie vindt dat de verdachte, een nu 38-jarige beveiliger uit Rotterdam, hieraan schuldig is.

Maximale schade
In die bewuste nacht ging het slachtoffer tijdens het filmfestival in Rotterdam met vrienden iets drinken in de schouwburg. Hij liep met een glas de schouwburg uit. Een beveiliger sommeerde het slachtoffer om het glas af te geven. Jurg was hier niet van gediend waarop een handgemeen ontstond en hij op de grond terecht kwam. Hier bleef het niet bij, de verdachte gaf uit het niets een harde schop op de buik van het slachtoffer terwijl het incident al voorbij leek. Omdat Jurg op de grond lag heeft zijn lichaam zich niet kunnen voorbereiden op deze grote klap, waardoor de aangerichte schade maximaal bleek.

Geen opzet
Na sectie op het lichaam van Jurg is in zijn buik ernstig inwendig letsel ontdekt. Het bloedverlies heeft zoveel weefselschade veroorzaakt dat het slachtoffer daaraan is overleden. Het onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat erop duidt dat de beveiliger Jurg opzettelijk heeft willen doden. Wat het OM betreft heeft de verdachte zich daarom schuldig gemaakt aan zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Beroep weegt mee
Bij zijn eis van vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf woog de officier van justitie mee dat er weliswaar geen opzet was op de dood, maar dat dit wel het gevolg was van het handelen van de verdachte. De officier heeft erop gewezen dat de straffen voor het opzettelijk van het leven beroven van een ander veel hoger zijn dan wanneer iemand wel de dood van een ander veroorzaakt, maar dat niet gewild heeft. Daarnaast weegt de officier het beroep van de verdachte mee. Een man die van beroep beveiliger is en die avond als taak had om ervoor te zorgen dat de bezoekers van de schouwburg, een veilige, ordelijke en leuke avond konden hebben. Van een beveiliger wordt verwacht dat hij kan omgaan met mensen die dronken zijn of mensen die niet luisteren en vervelend kunnen zijn.

Niet de eerste keer
Daarnaast was het niet de eerste keer dat de verdachte in verband werd gebracht met een mishandeling. In 2016 is er aangifte gedaan van mishandeling van een man bij een bar. De beelden van die mishandeling zijn teruggevonden op de mobiele telefoon van de verdachte. Ook dit feit acht de officier van justitie wettig en overtuigend bewezen. Tot slot neemt het OM het de verdachte kwalijk dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven en dat hij blijft ontkennen dat hij Jurg de schop heeft gegeven.
Dit bij elkaar opgeteld is volgens het OM goed voor een gevangenisstraf van vier jaar. “Op deze feiten kan niet anders gereageerd worden dan met een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, aldus de officier in zijn requisitoir.
Hij vervolgt: “De misdraging van de verdachte heeft ertoe geleid dat de familie van Jurg, zijn uitgebreide kring van vrienden, kennissen en collega’s, hem voor altijd zullen moeten missen en dat is onverteerbaar.”

Gedeeld

Geef een reactie