Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

BHVcertificaat.online

Connect Security

MPL

JMB Groep

Securitas

Gold-IP

NetworxConnect

Trigion

Secusoft

VBN

Regio Control Veldt

i-Pro

HD Security

CSL

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

Milestone

Service Centrale Nederland

Seagate

Eizo

Avigilon Alta

SmartCell

Optex

Dahua

Paraat

Oribi ID Solutions

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Add Secure

Brivo

Explicate

SmartSD

NIBHV

Uniview

Masset Solutions

Centurion

VAIBS

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

OSEC

RoSecure

ASIS

VEB

Hikvision

EAL

Advancis

ASSA ABLOY

20face

ARAS

Nimo Dog Security

Seris

Unii

G4S

Akuvox

Koninklijke Oosterberg

IDIS

GFT

Bydemes

Kiwa

SMC Alarmcentrale

CDVI

Bosch Security Systems

HID

PG Security Systems

Crown Security Services

Ajax Systems

Multiwacht

Top Security

Lobeco

VVNL

Nimo Drone Security

Sequrix

DZ Technologies

CardAccess

2N

ADI

Dero Security Products

Paxton

SOBA

42 vuurwerkslachtoffers in brandwondencentra

3 januari 2020
Redactie
13:27

Er zijn tussen 22 december en 2 januari 42 personen met vuurwerkletsel behandeld in één van de drie brandwondencentra in Rotterdam, Beverwijk en Groningen. Hiervan zijn 18 personen opgenomen. Twee van hen zijn in de nieuwjaarsnacht nog geopereerd aan ernstig handletsel in het brandwondencentrum in Beverwijk.

Plastisch chirurg Toine van Trier, verbonden aan het brandwondencentrum in Beverwijk: “Al op kerstavond opereerde ik een negenjarige jongen met ernstig handletsel. En ook in de nieuwjaarsnacht heb ik twee patiënten met ernstig handletsel geopereerd. In het totaal heb ik de afgelopen dagen vijf patiënten met handletsel gezien. Dit letsel ontstaat door zwaar vuurwerk dat in de hand is ontploft. Denk hierbij aan cobra’s, mortiergranaten, nitraatbommen en lichtkogels. Als chirurg word ik inmiddels wat bedroefd van dit feestje, vooral wanneer ik de verbijstering en het verdriet in de ogen van mijn patiënten en hun familie zie.”

Advies
Jacob Blik, hoofd van het brandwondencentrum in Groningen: “De jaarwisseling was voor ons een drukke nacht, maar de zwaarte van de brandwonden viel gemiddeld gezien mee. Wel zijn we vaak gebeld voor advies. We zien dat huisartsen en ziekenhuizen ons steeds beter weten te vinden, en daar zijn we blij mee.” Ook landelijk is dit zichtbaar: Waar vorig jaar 31 keer telefonisch advies werd ingewonnen bij één van de drie brandwondencentra, is dit jaar 45 keer telefonisch om advies gevraagd. Door het consulteren van een brandwondenspecialist worden ernstige brandwonden direct op de juiste manier behandeld. Dit voorkomt vaak onnodig leed.

Gevaarlijk kindervuurwerk
André van Es is brandwondenverpleegkundige in het brandwondencentrum in Rotterdam: “Dit jaar zijn er zeven mensen bij ons binnengebracht met brandwonden veroorzaakt door vuurwerk, waarvan twee patiënten zorg nodig hadden op de Intensive Care van het brandwondencentrum. Ons jongste slachtoffer was een meisje van drie jaar. Zij werd op oudejaarsavond bij ons binnengebracht, en had letsel opgelopen door een grondbloem in haar capuchon. Ook kindervuurwerk blijft gevaarlijk!”
Over het geheel liggen de cijfers gelijk aan die van vorig jaar. Toen werden rond de jaarwisseling 23 mensen in één van de drie brandwondencentra opgenomen en 56 mensen werden poliklinisch behandeld. Hiervan waren 39 personen het slachtoffer van vuurwerk. Het is mogelijk dat dit jaar minder slachtoffers zijn doorverwezen naar de gespecialiseerde brandwondencentra, door de toename van het telefonisch consult.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner