4,4 miljoen extra voor politie in Caribisch Nederland

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus trekt 4,4 miljoen euro extra uit voor onder meer betere opleidingen voor politiepersoneel van Sint Maarten (KPSM), Caribisch Nederland (KPCN), Aruba (KPA), Curacao (KPC) en de kustwacht.

De regionale slagkracht van de politiekorpsen binnen het Koninkrijk is de afgelopen jaren fors verbeterd, door verbetering van de kwaliteit en het beter borgen van kennis en expertise in de landen, zegt het ministerie. Drie jaar geleden zijn hiertoe de eerste stappen gezet en in relatief kort tijdsbestek is veel vooruitgang geboekt. Met het extra geld wordt deze ontwikkeling voortgezet.
Het gaat om een cofinanciering waarbij de landen zelf voorzien in de kosten van reis en verblijf. De aangeboden opleidingen zijn dezelfde als in Nederland maar worden waar nodig vertaald naar de lokale context. Grapperhaus maakte dit bekend tijdens het tweejaarlijks Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO) met de ministers van Justitie van Aruba, Sint Maarten en Curacao.

Samenwerken aan betere politie
“Het is goed dat de ingezette ambitie tot betere samenwerking wordt voortgezet. Mijn beide korpschefs, die van Caribisch Nederland en die van de Nederlandse politie en ik steunen dit traject met raad en daad. Voor dit gebied en voor het koninkrijk is het van belang dat we samenwerken aan een betere politie. Niemand van ons kan het alleen opnemen tegen de criminelen die onze burgers en samenleving bedreigen”, aldus Grapperhaus.
Tijdens het JVO stemden de vier ministers ook in met de benoeming van Helmoed Wierda als teamchef recherchesamenwerkingsteam (RST) van Aruba, Sint Maarten, Curacao, Caribisch Nederland en Nederland. Wierda is op dit moment hoofd operaties van de politie Rotterdam. De benoeming gaat in per 1 december 2019.

Gedeeld

Geef een reactie