Beveiliging nieuws

Onze partners

Bydemes

Sequrix

Nenova

RoSecure

Paraat

Seris

MPL

ASSA ABLOY

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Gold-IP

Alphatronics

Connect Security

IDIS

Bosch Security Systems

Milestone

Trigion

Dahua

Paxton

Optex

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

20face

CardAccess

Advancis

NetworxConnect

SmartCell

Uniview

CSL

VBN

Top Security

Hikvision

VVNL

Nimo Dog Security

Masset Solutions

OSEC

Seagate

EAL

Secusoft

Nimo Drone Security

Centurion

Kiwa

Avigilon Alta

Dero Security Products

G4S

Unii

SmartSD

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

ADI

Lobeco

SOBA

VEB

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

HD Security

Service Centrale Nederland

NIBHV

JMB Groep

i-Pro

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

ASIS

VAIBS

VideoGuard

Add Secure

Crown Security Services

GFT

SMC Alarmcentrale

Explicate

Akuvox

Genetec

Koninklijke Oosterberg

Oribi ID Solutions

ARAS

2N

Multiwacht

Ajax Systems

HID

Eizo

CDVI

58 procent van de meisjes slachtoffer van online intimidatie

5 oktober 2020
Redactie
06:07

Uit het grootschalig internationaal onderzoek van Plan International blijkt dat 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. Dat gaat van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Plan roept social mediabedrijven op om online intimidatie serieus te nemen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereldmeisjesdag op 11 oktober, een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten en kansen van meisjes. Plan ondervroeg 14.071 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-25 jaar uit 32 landen. In Nederland deden duizend meisjes en jonge vrouwen mee, waarvan ook 58 procent ervaring heeft met online intimidatie.

Wereldwijde conclusies
Als gevolg van de online intimidatie stopt 13 procent van de meisjes met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier waarop ze zich uitten op social media aan en 8 procent stopt helemaal met het social mediaplatform waarop de online intimidatie plaatsvond.
De meeste meisjes zijn tussen de 14 en 16 jaar als ze voor het eerst te maken krijgen met online intimidatie. Het platform waarop intimidatie het meest voorkomt is Facebook (39 procent), gevolgd door Instagram (23 procent). Bijna de helft van de ondervraagde meisjes geeft aan dat ze aangevallen worden vanwege het delen van hun standpunten.

Doelwit
Door de wereldwijde lockdowns gaan momenteel 700 miljoen meisjes niet naar school en brengen zij meer tijd dan ooit door op internet. Daar zijn ze doelwit omdat ze jong en meisje zijn. Als zij zich ook nog uitspreken over vrouwenrechten, politieke kwesties of feminisme, neemt de intimidatie toe. Meisjes voelen zich bedreigd en het gevolg is dat zij zich minder durven uit te spreken. Het is juist nu, in tijden van corona, van essentieel belang dat meisjes ongestoord toegang hebben tot de mogelijkheden van het web, aldus Plan.

Vormen van intimidatie
De meest voorkomende vormen van intimidatie (59 procent) zijn kwetsende en beledigende opmerkingen. In 37 procent gaat het om seksuele intimidatie (seksuele opmerkingen of vragen om seks in ruil voor geld of producten). En in 39 procent dreigt de afzender met seksueel geweld (dreiging met verkrachting of het sturen van pornografische beelden). Online intimidatie heeft volgens Plan een blijvend effect op meisjes en is zeker niet onschuldig. Het schaadt het zelfvertrouwen van meisjes, geeft ze een gevoel van onveiligheid en bij sommigen leidt het tot mentale en fysieke klachten zoals stress en slapeloosheid.

Zorgwekkend
Bijna een kwart van de meisjes wereldwijd voelt zich door online intimidatie fysiek onveilig. Ruim 40 procent geeft aan dat het hun zelfrespect verlaagt en mentale en emotionele stress veroorzaakt.
Nagenoeg één op de vijf meisjes zegt dat de online intimidatie problemen op school veroorzaakt.
Bovendien worden meisjes voorzichtiger met wat zij delen. Het remt meisjes om van zich te laten horen, om hun mening te delen. En dat is zorgwekkend volgens Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland: “Wij strijden niet alleen voor, maar juist ook mét meisjes en jonge vrouwen voor gelijke rechten en kansen. Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op. En dat terwijl juist internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen.”

Daders ter verantwoording roepen
Plan International roept social mediabedrijven zoals Facebook en Instagram op om specifiek gegevens over gevallen van online intimidatie bij meisjes en jonge vrouwen te verzamelen en effectieve en toegankelijke rapportagemechanismen te ontwikkelen die gericht zijn op het signaleren van gendergerelateerd geweld. Op deze manier kunnen daders ter verantwoording worden geroepen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner