Afpersing treft circa tien procent van de ondernemers

Een op de tien ondernemers heeft wel eens te maken gehad met afpersing. Dat meldde RTL Nieuws in een reportage over de bombrieven, die de afgelopen weken bij elf willekeurige bedrijven zijn bezorgd. Het gebruik van bombrieven is zeldzaam. Afpersing is dat niet.

Het is inmiddels duidelijk geworden dat de bedrijven die de afgelopen weken bombrieven hebben ontvangen, waaronder de ABN AMRO in Maastricht, ING in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een garage in Rotterdam, worden afgeperst. Zij moeten een relatief hoog bedrag in bitcoins betalen om erger te voorkomen. De bombrieven zijn blijkbaar bedoeld om de eisen kracht bij te zetten. Voor de politie is het vooralsnog een raadsel van wie ze afkomstig zijn. Er wordt met man en macht naar de afzender gezocht.

Maar 55 keer per jaar aangifte
Het gebeurt niet vaak dat bombrieven worden gebruikt om slachtoffers onder druk te zetten. Meestal gaat afpersing gepaard met fysieke dreiging of met de mededeling dat men weet waar het slachtoffer woont en waar de kinderen op school zitten. Volgens schattingen heeft één op de tien ondernemers daar mee te maken. Toch wordt er jaarlijks maar 55 keer aangifte van gedaan, aldus RTL Nieuws. Vermoedelijk omdat de ondernemers bang zijn om naar de politie te stappen of uit schaamte. Dat laatste speelt vooral als er sprake is van ransomware, waarbij een crimineel computerbestanden gijzelt en ze dreigt te vernietigen als niet binnen een bepaalde tijd losgeld wordt betaald.

Serieus misdrijf
Afpersing wordt door justitie als serieus misdrijf beschouwd, waarop een maximale gevangenisstraf van 9 jaar staat. Recente gevallen zijn de explosieven die bij filialen van Jumbo werden geplaatst, een bommelding bij Ikea en landbouwgif in toetjes van Campina. Ondernemers die met dit soort dreigingen te maken krijgen, kunnen via 0800-2800200 contact opnemen met de Vertrouwenslijn, die hen in contact brengt met de juiste mensen bij de politie. De organisatie achter de Vertrouwenslijn adviseert overigens om nooit toe te geven aan de dreigingen. “Als je eenmaal betaalt, blijven ze terug komen.” Zo denkt ook Hans Slaman van International Security Partners er over, al begrijpt hij ook dat slachtoffers soms een kosten/baten-analyse maken en concluderen dat betalen de voordeligste optie is, zoals bij de Universiteit Maastricht gebeurde. Dit betaalde bijna twee ton in ruil voor hulp van de criminelen bij het weer herstellen van de ICT-voorzieningen. Afpersing is helaas moeilijk te voorkomen. Vaak worden slachtoffers willekeurig gekozen. Ook bij de bombrieven werden zowel grote banken, als kleine ondernemers als doelwit gekozen.

Gedeeld

Geef een reactie