Beveiliging nieuws

Onze partners

Seris

DZ Technologies

Milestone

SMC Alarmcentrale

Akuvox

Multiwacht

Nimo Dog Security

Crown Security Services

VVNL

Bydemes

Dahua

Eizo

Add Secure

BHVcertificaat.online

i-Pro

SOBA

Sequrix

Ajax Systems

Connect Security

Uniview

MPL

HID

ADI

Seagate

NIBHV

Brivo

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

CDVI

Paraat

20face

Unii

ARAS

ASIS

Service Centrale Nederland

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Explicate

OSEC

Alphatronics

Hikvision

EAL

GFT

Kiwa

Koninklijke Oosterberg

2N

VEB

Nenova

Regio Control Veldt

SmartSD

CSL

Securitas

HD Security

Optex

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

VBN

Genetec

SmartCell

VAIBS

G4S

Secusoft

PG Security Systems

Dero Security Products

Centurion

Avigilon Alta

VideoGuard

CardAccess

Paxton

Top Security

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

RoSecure

Advancis

ASSA ABLOY

IDIS

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

Masset Solutions

Eagle Eye Networks

Trigion

79 hackers namen gemeente Den Haag 6 uur onder vuur

2 oktober 2019
Redactie
10:51

Liefst 79 hackers hebben de ICT-systemen van de gemeente Den Haag en haar leveranciers onder vuur genomen. Dat gebeurde tijdens de hackwedstrijd ‘Hâck The Hague 2019’ in het Atrium en de raadzaal van het stadhuis. De gemeente doorstond de test: niet één systeem werd platgelegd.

Het ging om een initiatief van de gemeente Den Haag in samenwerking met het Haagse cyber security bedrijf Cybersprint. Doel was om de digitale omgeving van gemeente en leveranciers te testen op kwetsbaarheden. De ethische hackers (79 mannen, van wie 67 uit Nederland en 12 uit het buitenland) meldden tijdens de zes uur durende hackaanvallen een totaal van 102 ‘bugs’. Daarbij ging het veelal om relatief kleine kwetsbaarheden waarvan het merendeel meteen kon worden verholpen.

Digitale uitdagingen
“Prima resultaat”, zei wethouder Rachid Guernaoui, die de gemeentelijke organisatie en ICT in zijn portefeuille heeft. “Ik heb liever dat goedwillende hackers foutjes in onze systemen ontdekken dan kwaadwillende hackers. Elke organisatie kent digitale uitdagingen, zeker ook grote gemeenten als Den Haag. Door samen te werken met gekwalificeerde bedrijven en getalenteerde hackers kunnen we onze ICT-systemen nog beter beveiligen. Daarom laten wij ons graag op de korrel nemen.”

Hackers Dome
Het stadhuis was vandaag omgetoverd tot een waar ‘hackers dome’. Midden in het Atrium – waar het werk aan de publieksbalies gewoon doorging – probeerden de hackers door te dringen tot de gemeentelijke systemen. Deze keer deden meer studenten mee; zij zaten in de raadzaal. De ethische hackers hadden zich vooraf akkoord verklaard met de voorwaarden van deze hackwedstrijd: de verplichting om kwetsbaarheden aan de organisatie te melden en deze niet verder te delen.

Prijzen
Wethouder Rachid Guernaoui reikte in vier categorieën prijzen uit. De winnaars, die ieder een geldbedrag van 2000 euro wonnen, waren: Redteam-R (most surprising hack), Wietse Boonstra (most sophisticated hack), Pico Bello (most impactful hack – studenten) en dickonvio (most impactful hack – professionals). De nummers twee en drie in elke categorie ontvingen prijzen van 1000 en 500 euro. Het was de derde keer dat gemeente en Cybersprint deze hackwedstrijd hadden georganiseerd.

Scherp
“Het organiseren van een hackwedstrijd met zoveel ethische hackers is een uitstekende manier om digitale systemen te testen, naast het dagelijks controleren van de digitale veiligheid”, aldus Pieter Jansen, CEO van Cybersprint. Wethouder Rachid Guernaoui: “Met ‘Hâck The Hague’ lopen wij als gemeente voorop. Ik kan deze aanpak elke gemeente aanbevelen, want die houdt ons allemaal scherp”.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner