Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

Paraat

Alphatronics

ADI

JMB Groep

Lobeco

VideoGuard

IDIS

Unii

Alarm Meldnet

NetworxConnect

Bydemes

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

HD Security

Avigilon Alta

Secusoft

SmartCell

MPL

Eizo

EAL

i-Pro

VBN

G4S

VVNL

Dero Security Products

CardAccess

Securitas

Uniview

Explicate

Milestone

Brivo

De Beveiligingsjurist

SOBA

Trigion

RoSecure

GFT

NIBHV

Sequrix

Regio Control Veldt

Seris

Ajax Systems

Seagate

Hikvision

OSEC

Centurion

CDVI

BHVcertificaat.online

Akuvox

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

20face

Dahua

Add Secure

Genetec

DZ Technologies

HID

Eagle Eye Networks

CSL

Nimo Drone Security

Gold-IP

Connect Security

VAIBS

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

VEB

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

2N

SmartSD

Paxton

Optex

ASIS

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Top Security

ARAS

Advancis

Kiwa

Koninklijke Oosterberg

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

900 officiële identiteitsbewijzen raken dagelijks ‘vermist’

9 juli 2019
Redactie
13:29

Vorig jaar zijn in Nederland bijna 340.000 officiële identiteitspapieren als vermist of gestolen opgegeven. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de RDW. Het gaat om paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen.

In de afgelopen drie jaar zijn in totaal meer dan een miljoen Nederlandse identiteitsbewijzen opgegeven als vermist of gestolen. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops zegt te schrikken van deze cijfers. Het gaat gemiddeld om 900 vermissingen per dag. Knops waarschuwt voor de gevolgen als de identiteitsbewijzen in verkeerde handen terecht komen. “De dief kan ze gebruiken om identiteitsfraude te plegen.” Dat gebeurt ook. In 2018 registreerde het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude een verdubbeling ten opzichte van 2016 van het aantal meldingen van identiteitsfraude. Daarbij wordt overigens ook gebruik gemaakt van kopieën van originele documenten. Die worden bijvoorbeeld gemaakt door onbetrouwbare autoverhuurders of receptionisten in hotels.

Voorzichtig
De staatssecretaris roept mensen nadrukkelijk op om voorzichtig te zijn met hun identiteitsbewijzen. Hij adviseert om het direct te melden als ze vermist zijn en raadt met klem af om identiteitsbewijzen uit te lenen. “Je bent zelf ook strafbaar als je dat doet!” Mensen worden volgens Knops vooral online het slachtoffer van misbruik van identiteitsbewijzen. Daar komt volgens hem bij dat door de fraude het vertrouwen van de samenleving in de identiteitsbewijzen afneemt. Nu is dat vertrouwen nog groot, waardoor het ook relatief makkelijk is om fraude te plegen met een gestolen of gekopieerd identiteitsbewijs. Daarbij kan gedacht worden aan het huren van woningen om er wiet te telen, het huren van auto’s die niet worden teruggebracht en het afsluiten van bankrekeningen of telefoonabonnementen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner