Aanscherping beveiliging rond luchthavens noodzakelijk

De onstuimige groei van de wereldluchtvaart en de toenemende terreurdreiging baren toezichthouders en verkeersleiders zorgen, zo meldt De Telegraaf. De VN-organisatie ICAO wil daarom dat de veiligheidsmaatregelen op en rond vliegvelden worden aangescherpt.
ICAO heeft met de brancheorganisatie van luchthavens ACI een overeenkomst gesloten  om de veiligheid op een hoger niveau te brengen. “Dat kan door meer samenwerking, aangepaste processen, betere systemen en zwaardere controles”, aldus de woordvoerders in De Telegraaf.
Topman Tony Tyler van IATA, een wereldwijde vereniging van luchtvaartmaatschappijen, waarschuwt voor een ‘achterhaald Air Traffic Management’ in Europa, nu het aantal luchtreizigers volgens hem tot 2034 wereldwijd zal verdubbelen tot 7 miljard. “Het vliegverkeer wordt veel drukker. Luchthavens moeten zich daar tijdig op voorbereiden.”
Schiphol wordt dit jaar doorgelicht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De reden is dat het aantal ernstige incidenten, zoals bijna-botsingen te hoog wordt geacht. Ook de doorgeschoten milieuwetgeving is volgens ingewijden aan herziening toe. Er zouden nu risico’s worden genomen om geluidsoverlast voor de omgeving te beperken. “Wij moeten bepaald baangebruik hanteren om hinder voor omwonenden te beperken, maar dat is niet altijd de beste optie”, zegt operationeel directeur Robert van Diemen van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hierover.
Om afhandeling van het groeiend aantal vliegtuigen in goede banen te leiden heeft LVNL volgens Van Diemen diverse waarschuwingssystemen in gebruik genomen, zoals RIASS, dat waarschuwt als er onverwacht vliegtuigen of voertuigen op de baan komen. Een ander is GARDS dat botsingen boven Schiphol bij plotselinge doorstarts van landende toestellen moet voorkomen.

Gedeeld

Geef een reactie