Aantal valse eurobiljetten daalt

In Nederland zijn in het eerste halfjaar van 2018 in totaal 20.700 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. Dat is 14 procent minder dan in de eerste helft van 2017. Dit maakt De Nederlandsche Bank bekend.

Wel fluctueren volgens DNB de aantallen onderschepte valse eurobiljetten gedurende het jaar. Zo is vergeleken met de tweede helft van 2017 sprake van een stijging van 8 procent. Wereldwijd zijn in de eerste zes maanden van 2018 maar liefst 301.000 valse biljetten aangetroffen. Toch is dit een afname van 9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De meest vervalste coupure blijft het biljet van 50 euro.

Controleren
Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop, wereldwijd ruim 21 miljard, is de kans op een vals exemplaar laag. Toch loont het de moeite om een eurobiljet te controleren. De echtheid van een eurobiljet is in slechts enkele seconden vast te stellen. Voor hulp maken steeds meer winkeliers gebruik van detectieapparaten. En voor het publiek heeft DNB een ‘Echt of vals’ app ontwikkeld. Meer informatie is te vinden op de DNB-webpagina ‘Controleren op echtheid’. Goed controleren van bankbiljetten zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug worden opgespoord waardoor voorkomen kan worden dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.

Gedeeld

Geef een reactie