Aantal valse eurobiljetten daalt tot kleine 20.000

In Nederland zijn in het eerste halfjaar van 2019 in totaal 19.800 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. Dat is 5 procent minder dan in de eerste helft van 2018. Dit meldt De Nederlandsche Bank, die toeziet op het geldverkeer.

Wereldwijd daalde het aantal valse eurobiljetten in het eerste halfjaar van 2019 naar 251.000 valse biljetten. Dat is 16,6 procent minder dan in dezelfde periode van 2018. De meest vervalste coupure blijft de 50 euro.

Kleine kans
Wereldwijd zijn er meer dan 22 miljard echte eurobiljetten in omloop. De kans op een vals exemplaar is dan ook klein. Om zeker te zijn, kan de echtheid van een eurobiljet worden gecheckt door de kijk-voel-kantel methode, waarbij geen hulpmiddelen nodig zijn. Met deze methode kan het merendeel van de valse biljetten snel worden herkend; de meeste vervalsingen zijn van slechte kwaliteit. Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten, die door de ECB zijn gecertificeerd.
Een goede controle van bankbiljetten zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug kunnen worden opgespoord, waardoor voorkomen kan worden dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.

Het aantal vervalsingen per biljet.

Meer informatie over het controleren van een eurobiljet is te vinden op de DNB-webpagina ‘Controleren op echtheid’ en op de pagina echtheidskenmerken van de ECB.

Deel dit artikel via: