ABN Amro heeft nu meer dan 2000 fraudespeurders in dienst

Om haar ongeveer vijf miljoen particuliere klanten te kunnen doorlichten, heeft ABN AMRO inmiddels 2000 fte-ers voor fraudeonderzoek in dienst. Dit aantal kan volgens topman Kees van Dijkhuizen nog groeien naar 3000.

De 2000 fte’ers houden zich bij de bank bezig met opsporing van fraude, witwassen en andere financiële criminaliteit, gepleegd door particuliere klanten. Ten opzichte van een half jaar geleden is de afdeling in omvang verdubbeld. Het aantal fraudespeurders vormt inmiddels 9 procent van het totale personeelsbestand van de bank.

Strafrechtelijk onderzoek
De bekendmaking van het aantal onderzoekers vond plaats tijdens de presentatie van de jaarcijfers. In augustus werd bekend dat ABN AMRO van De Nederlandsche Bank al haar vijf miljoen particuliere klanten moest doorlichten, omdat de dossiers niet op orde zouden zijn. In september kondigde het Openbaar Ministerie om die reden een strafrechtelijk onderzoek aan naar de bank. Diverse ongebruikelijke transacties zouden niet of niet op tijd zijn gemeld bij de toezichthouder.

Kunstmatige intelligentie
ABN AMRO zet onder andere kunstmatige intelligentie in om fraudezaken aan het licht te brengen. Ook wordt robotica ingezet, aldus Van Dijkhuizen. “Dit ter verbetering van de efficiency en effectiviteit van het onderzoek.” De topman wilde niet ingaan op vragen over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek.

Gedeeld

Geef een reactie