Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

Nenova

VEB

Kiwa

Akuvox

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Unii

Dero Security Products

ADI

Gold-IP

Masset Solutions

Paxton

SOBA

Eizo

CSL

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

Centurion

ARAS

SmartCell

Koninklijke Oosterberg

Secusoft

Nimo Dog Security

Nimo Drone Security

Multiwacht

Trigion

Add Secure

ASSA ABLOY

i-Pro

VBN

Brivo

Top Security

HD Security

BHVcertificaat.online

Seris

JMB Groep

OSEC

Hikvision

Connect Security

Seagate

Lobeco

IDIS

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

Uniview

PG Security Systems

EAL

NIBHV

Service Centrale Nederland

Sequrix

Dahua

SmartSD

DZ Technologies

Genetec

VAIBS

SMC Alarmcentrale

20face

VideoGuard

Milestone

VVNL

CDVI

Paraat

CardAccess

ASIS

RoSecure

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

2N

Securitas

Explicate

Alphatronics

GFT

Optex

HID

Bydemes

MPL

G4S

ABN Amro moet van DNB vijf miljoen klanten controleren

7 augustus 2019
Redactie
10:58

ABN Amro moet van De Nederlandsche Bank ongeveer vijf miljoen particuliere klanten controleren op eventuele witwaspraktijken. Dit omdat onregelmatigheden zouden zijn geconstateerd. De toezichthouder vertelt niet om wat voor onregelmatigheden het gaat.

Volgens een woordvoerder van ABN Amro heeft de bank bepaalde zaken niet goed genoeg voor elkaar en worden de problemen nu aangepakt. Dat brengt wel weer een ander probleem met zich mee, want het doorlichten van alle 5 miljoen particuliere klanten is bepaald geen sinecure. De bank verwacht dat er 114 miljoen euro aan extra kosten mee gemoeid gaan. Er houden zich al duizend medewerkers met de controles bezig en dat aantal wordt binnenkort met nog 400 man uitgebreid. Die extra medewerkers gaan overigens de zakelijke klanten natrekken.

Hoge boete
Het verzoek van DNB is niet vrijblijvend. Als ABN Amro het niet opvolgt zou een hoge boete opgelegd kunnen worden. Vorig jaar werd een dergelijke boete aan ING opgelegd. Daarbij betaalde de bank 775 miljoen euro om tot een schikking te komen met het Openbaar Ministerie.
Het is niet zo dat er een concrete verdenking bestaat. Alleen eisen de toezichthouders en opsporingsdiensten van de banken dat zij er werkelijk alles aan doen om te voorkomen dat er crimineel geld via bankrekeningen wordt doorgesluisd. Dit is een wettelijke plicht voor alle bedrijven met een bankvergunning. Deze moeten hun klanten kennen, weten hoe die aan hun geld komen en aan wie ze betalingen verrichten. Als dit niet procedureel geborgd is, kan de verplichting tot nader onderzoek het gevolg zijn.

Persoonlijke controle
Klanten hoeven volgens ABN Amro niet bang te zijn dat zij door rechercheurs uitgebreid worden gescreend. Mensen die gewoon salaris ontvangen en geld opnemen om boodschappen te doen, zullen weinig tot niets merken van de controle. Voor mensen die regelmatig zeer grote bedragen contant opnemen of storten ligt het anders. Die kunnen aan een persoonlijke controle worden onderworpen, aldus bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen. Wat de bank ook meteen wil aanpakken zijn kleine ondernemers die een gratis particuliere rekening voor zakelijke doeleinden gebruiken. Zo kan een deel van de onderzoekskosten weer worden terugverdiend. Het is niet verplicht om aan het onderzoek mee te werken, maar van wie weigert zal de bankrekening worden beëindigd. ING beëindigde tienduizenden rekeningen waarvan niet duidelijk was wat daarmee gebeurde en waarbij de klant niet op vragen reageerde.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner