Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

Add Secure

SmartSD

Bydemes

Sequrix

Alarm Meldnet

Optex

Paxton

Explicate

Lobeco

VBN

Alphatronics

Advancis

EAL

Seagate

G4S

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

2N

MPL

Brivo

DZ Technologies

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Uniview

Seris

VideoGuard

Service Centrale Nederland

OSEC

Gold-IP

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

Nenova

ASSA ABLOY

Akuvox

ADI

Securitas

Masset Solutions

HID

Crown Security Services

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

Connect Security

CSL

IDIS

GFT

NIBHV

Centurion

Avigilon Alta

ASIS

Unii

Eizo

PG Security Systems

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

CDVI

SMC Alarmcentrale

Koninklijke Oosterberg

SmartCell

i-Pro

Eagle Eye Networks

20face

RoSecure

VAIBS

NetworxConnect

VEB

Genetec

HD Security

Paraat

ARAS

Top Security

Nimo Drone Security

Milestone

Kiwa

Ajax Systems

JMB Groep

Dahua

VVNL

Secusoft

Hikvision

SOBA

ABN Amro sluit honderden geldautomaten na plofkraken

2 december 2019
Redactie
19:09

ABN Amro sluit 470 geldautomaten als noodmaatregel tegen plofkraken. Dat is meer dan de helft van alle automaten van de bank in Nederland. Vorige week werden ook al tientallen geldautomaten gesloten wegens het gevaar voor omwonenden.

Het gaat om geldautomaten die bij een plofkraak een groot risico voor de directe omgeving vormen. Het geld wordt eruit gehaald en er komen planken voor de automaten. De automaten die ABN Amro gebruikt blijken namelijk niet bestand tegen nieuwe methodes van plofkrakers, waarbij via een soort pizzaschuif zware explosieven naar binnen worden gebracht via de opening waar normaal de bankbiljetten uitkomen. De bank verklaart er begrip voor te hebben dat het sluiten van geldautomaten tot ongemak leidt, maar geeft voorrang aan de veiligheid. Alleen al dit jaar werden vijftig automaten van ABN Amro opgeblazen, terwijl de machines van ING en SNS ongemoeid werden gelaten. Kennelijk is bekend dat plofkraken bij die apparaten zelden of nooit buit opleveren. Van de Rabobank werden drie automaten opgeblazen, waarbij slechts één keer buit werd bemachtigd. In totaal hebben dit jaar 62 plofkraken plaatsgevonden.

Geldmaat
Het is de bedoeling dat de automaten van ABN Amro, ING en Rabobank binnenkort vervangen worden door de felgele Geldmaat. In deze automaten heeft ABN Amro kennelijk ook weinig vertrouwen, want naast 380 eigen automaten werden er ook 90 van Geldmaat buiten werking gesteld. Volgens ABN Amro is ook na de sluiting van de geldautomaten nog altijd op minstens 5 kilometer vanaf elke plek in Nederland contant geld uit de muur te halen. Intussen worden de geldautomaten steeds minder gebruikt, omdat bijna iedereen tegenwoordig elektronisch betaalt. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er al 25 procent minder geldautomaten, waaruit 40 procent minder geld wordt gehaald.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner