ABN Amro sluit honderden geldautomaten na plofkraken

ABN Amro sluit 470 geldautomaten als noodmaatregel tegen plofkraken. Dat is meer dan de helft van alle automaten van de bank in Nederland. Vorige week werden ook al tientallen geldautomaten gesloten wegens het gevaar voor omwonenden.

Het gaat om geldautomaten die bij een plofkraak een groot risico voor de directe omgeving vormen. Het geld wordt eruit gehaald en er komen planken voor de automaten. De automaten die ABN Amro gebruikt blijken namelijk niet bestand tegen nieuwe methodes van plofkrakers, waarbij via een soort pizzaschuif zware explosieven naar binnen worden gebracht via de opening waar normaal de bankbiljetten uitkomen. De bank verklaart er begrip voor te hebben dat het sluiten van geldautomaten tot ongemak leidt, maar geeft voorrang aan de veiligheid. Alleen al dit jaar werden vijftig automaten van ABN Amro opgeblazen, terwijl de machines van ING en SNS ongemoeid werden gelaten. Kennelijk is bekend dat plofkraken bij die apparaten zelden of nooit buit opleveren. Van de Rabobank werden drie automaten opgeblazen, waarbij slechts één keer buit werd bemachtigd. In totaal hebben dit jaar 62 plofkraken plaatsgevonden.

Geldmaat
Het is de bedoeling dat de automaten van ABN Amro, ING en Rabobank binnenkort vervangen worden door de felgele Geldmaat. In deze automaten heeft ABN Amro kennelijk ook weinig vertrouwen, want naast 380 eigen automaten werden er ook 90 van Geldmaat buiten werking gesteld. Volgens ABN Amro is ook na de sluiting van de geldautomaten nog altijd op minstens 5 kilometer vanaf elke plek in Nederland contant geld uit de muur te halen. Intussen worden de geldautomaten steeds minder gebruikt, omdat bijna iedereen tegenwoordig elektronisch betaalt. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er al 25 procent minder geldautomaten, waaruit 40 procent minder geld wordt gehaald.

Gedeeld

Geef een reactie