Academisch onderzoek naar wat vingersporen kunnen ‘vertellen’

Vingersporen onthullen niet alleen wie er op een plaats delict was, maar ook welke handelingen zijn verricht. 28 oktober om 11.45 uur verdedigt Anouk de Ronde haar proefschrift ‘What fingermarks reveal about activities’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam). De bijeenkomst is live te volgen.

De Ronde bestudeert wat vingersporen vertellen over de handelingen van mensen op het moment dat zij vingersporen achterlaten. De locatie en de richting van de vingersporen en het type vinger dat de afdruk achterlaat, geven hierover waardevolle informatie, aldus de onderzoekster. Ze ontwikkelde een methode waarmee vingersporen in strafzaken op termijn nog beter geanalyseerd kunnen worden. Er is nog wel meer onderzoek nodig voordat deze aanpak in de praktijk toegepast kan worden; de experimenten vonden plaats onder laboratoriumcondities.

Samenwerking
De Ronde voerde het onderzoek uit binnen het lectoraat Forensisch Onderzoek, een samenwerking van de Hogeschool van Amsterdam | Amsterdam University of Applied Sciences en de Police Academy Netherlands. Ze werkte samen met het Netherlands Forensic Institute NFIChristianne de Poot, lector Forensisch Onderzoek en hoogleraar aan de VU is promotor. Het onderzoek is onderdeel van het RAAK-PRO project ‘Vingersporen, de bron en verder’.

Het proefschrift is vanaf 28 oktober beschikbaar in de PA-catalogus. Meer info: https://lnkd.in/g53qbgkb

Gedeeld

Geef een antwoord