Beveiliging van magazijnen en distributiecentra

Distributiecentra vormen een gewild doelwit voor criminelen. Gelijktijdig zijn zij moeilijk te beveiligen wegens de uitgestrektheid, de afgelegen ligging en de vele activiteiten die er plaatsvinden. Veel risico’s zijn te beheersen met perimeterdetectie. Optex geeft in dit artikel een indruk van de mogelijkheden.

Centrale magazijnen vormen een cruciaal onderdeel van de bedrijfsactiviteiten en activa van elk bedrijf. Hoewel hun omvang, inhoud en doel enorm kunnen variëren, slaan ze allemaal goederen van waarde op. Soms van financiële waarde, andere keren van waarde omdat zij noodzakelijk zijn voor het operationeel houden van een vitale productielijn. Evenzo, maar op nog grotere schaal, vertegenwoordigen distributiecentra enorme logistieke knooppunten, met vaak parkeerterreinen vol beladen vrachtwagens, die klaar staan om de volgende ochtend te vertrekken.

Populair doelwit
Zowel magazijnen als distributiecentra kunnen een populair doelwit zijn voor criminelen. Hoewel de dreiging soms van binnenuit kan komen (ook wel ‘interne criminaliteit’ genoemd), worden het grotere gevaar en de risico op schade veroorzaakt door externe dreigingen, bijvoorbeeld personen die het terrein betreden om toegang te krijgen tot geparkeerde voertuigen, hun brandstoftank en ladingen, of om binnen te dringen in het gebouw zelf om goederen te stelen.

Elk moment van de dag
Deze veel voorkomende externe dreigingen zijn vaak gepland en vinden meestal plaats tijdens vakanties of weekenden, wanneer er minder kans is om gepakt te worden (althans in theorie). Maar de enorme omvang van sommige van deze faciliteiten en hun 24/7-activiteit, betekent dat ze op elk moment van de dag of nacht vatbaar zijn voor aanvallen. Een ander veel voorkomend risico vormt vandalisme, dat ook grote schade aan de installaties kan veroorzaken en een domino-effect kan hebben op de inkomsten.
Het beschermen van de perimeter van deze faciliteiten of hoogwaardige doelen kan een uitdaging zijn. Doordat e-commerce blijft groeien, worden distributiecentra groter en hebben ze in veel gevallen een omtrek van meerdere kilometers.

Extra beveiligingsuitdaging
Vanwege de enorme omvang van de gebouwen bevinden ze zich bovendien vaak op afgelegen locaties, wat een extra beveiligingsuitdaging vormt. Het maakt de keuze voor een nauwkeurig detectiesysteem cruciaal. Een systeem dat geen onnodig alarm genereert, veroorzaakt door wilde dieren en weersveranderingen. In veel gevallen kunnen deze onnodige alarmen namelijk tot meer diefstallen leiden, aangezien de indringers zich ervan bewust kunnen zijn dat het systeem vaak uitvalt en het bedrijf waarschijnlijk sommige alarmen zal negeren. Omheiningen en muren zijn de meest voorkomende fysieke beveiligingsoplossing, maar zijn vaak niet voldoende om indringers af te schrikken, aangezien criminelen over de omheinde gebieden heen kunnen klimmen of ongemerkt gaten kunnen maken in onbeveiligd hekwerk om toegang te krijgen tot de site.

Optex magazijnbeveiliging en glasvezelomheining
Zoals bij elke inbraak, is tijd van cruciaal belang en moet het beveiligingspersoneel het inbraakpunt snel en nauwkeurig lokaliseren. Glasvezeltechnologie kan worden gebruikt om de afrastering of muur te beschermen door zones tot 100 m of 200 m lang te creëren die kunnen helpen bepalen waar de inbraak plaatsvindt.Met glasvezeltechnologie kan ook worden vastgesteld of de indringer over het hek of de muur klimt, het hek vernielt of in een muur boort. Glasvezelsensoren kunnen schijnwerpers en geluidswaarschuwingen activeren die de meeste indringers zullen afschrikken voordat ze de perimeter hebben betreden. Vanwege de aard van wat het detecteert en hoe het dat doet, kan het glasvezelsysteem tijdens werkuren en buiten kantooruren aan zijn. Het kan namelijk ook criminelen detecteren die overdag een gat in het hek proberen te maken om een nachtelijke aanval voor te bereiden.

Tweede waarschuwing
Een verdere beveiligingslaag die de toegang of bescherming voor de perimeter beperkt, kan worden geleverd met infrarood (IR) stralen en straaltorens. Die lopen parallel aan de perimeterlijn en geven een tweede waarschuwing als onbevoegde indringers via de afrastering binnenkomen of als mensen worden gedetecteerd die zich te dicht bij de perimeterlijn bewegen. IR-stralen werken als punt-tot-punt-detectie tot 200 m en zouden het alarm activeren als iemand er doorheen liep of de stralen blokkeerde. Een veel voorkomende toepassing binnen logistieke omgevingen is het waarschuwen als mensen binnen de perimeter het hek naderen met de bedoeling er goederen overheen te gooien. IR-stralen zijn draadloos beschikbaar, wat de installatiekosten verlaagt en een zeer flexibele oplossing biedt om moeilijk te bekabelen gebieden en afgelegen of tijdelijke logistieke centra te beschermen.

Locatiebepaling
REDSCAN LiDAR-technologie van Optex kan zowel verticaal als horizontaal worden gemonteerd, beschermt met een onzichtbare lasermuur of -ruit en kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen met een zeer nauwkeurige detectie en het leveren van de X-, Y-coördinaten, zodat de exacte locatie van de indringer kan worden bepaald. LiDAR kan de perimeter bij de poorten beschermen en ervoor zorgen dat er geen kwetsbare gaten of blinde vlekken zijn terwijl voertuigen in- en uitrijden. Het kan ook aan het hekwerk worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat pogingen om over het hek of de muur te klimmen niet worden gemist. Verder is een waarschuwingsgebied te creëren om te weten of er iemand rondhangt of op verdachte wijze de afrastering nadert. Het doelobject kan worden gedefinieerd door de grootte en de bewegingssnelheid. Dat maakt het makkelijk om de meeste dieren, zoals vogels, knaagdieren en katten te negeren om onnodig alarm te voorkomen.

Combinatie van technologieën
OPTEX-sensoren kunnen worden geïntegreerd met schijnwerpers, luidsprekers en camera’s, die in de meeste scenario’s indringers voldoende zullen afschrikken.
Er is niet één oplossing om magazijndiefstal te voorkomen. Er is een combinatie van technologieën en beveiligingssystemen nodig om een integrale bescherming van magazijn- en logistieke omgevingen te bieden. Dat gezegd hebbende, is de bescherming van de perimeterlijn met sensoren van cruciaal belang om een waarschuwing vooraf te krijgen van onbevoegde personen die de perimeterlijn naderen. Geïntegreerd met beveiligingscamera’s, kunnen de sensoren het beveiligingspersoneel een realtime overzicht van de situatie geven, zodat ze het beste kunnen beoordelen wat de meest gepaste beveiligingsreactie is.

Gedeeld

Geef een antwoord