Biometrie begint steeds meer gemeengoed te worden

Bij biometrie wordt vaak aan toegangsbeheer voor uiterst gevoelige omgevingen gedacht. In de praktijk wordt deze technologie echter steeds meer ‘business as usual’. Ievo, een Britse specialist op dit gebied, liet onderzoek uitvoeren en ontdekte zo dat een ruime meerderheid van de bedrijven inmiddels biometrie gebruikt.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Spiceworks, blijkt dat 62 procent van de ondervraagde organisaties al een of andere vorm van biometrische technologie gebruikt. Deze bedrijven en instellingen hebben biometrie geïmplementeerd voor een reeks doeleinden, van toegangsbeheer voor medewerkers tot gegevensbeveiliging en wachtwoordverificatie. De enquête gaf ook aan dat 24 procent van de respondenten van plan was om tegen 2020 een vorm van biometrische technologie te implementeren.

Populariteit
Dit betekent dat biometrische technologie in snel tempo in populariteit toeneemt en men zou kunnen zeggen dat de meerderheid van de bedrijven die biometrie gebruiken ervan overtuigd is dat het veiliger is dan traditionele vormen van authenticatie. Het Spiceworks-rapport concludeert ook dat van de 62 procent bedrijven die biometrische technologie gebruiken, 57 procent gebruik maakt van vingerafdrukscanners. Deze worden dus zeker niet alleen gebruikt om smartphones te ontgrendelen. Biometrie is op veel meer manieren te benutten, zoals om processen te stroomlijnen, veiligheidsmaatregelen te verbeteren en gegevens te beschermen. Ievo heeft veel ervaring op dit gebied en schets enkele van de manieren waarop organisaties, groot en klein, biometrische gegevens gebruiken om hun processen te verbeteren.

Verificatie van werknemers en bezoekers
Biometrische identificatie kan dienen als een efficiënte manier om het verkrijgen van toegang tot een organisatie vast te leggen. In plaats van een logboek- of kaartinvoersysteem, kan biometrie ervoor zorgen dat niemand zonder autorisatie toegang krijgt, doordat gebruik wordt gemaakt van de unieke genetische samenstelling van het individu. Dit is met name van belang in bepaalde sectoren, zoals verzorgingstehuizen en kinderopvang, of waar zeer gevoelige gegevens of waardevolle bezittingen worden bewaard.
Biometrie kan ook worden gebruikt om de fysieke eigendommen en gebouwen van een bedrijf te beschermen, evenals computersystemen en gegevensopslag. Biometrische technologie verhoogt niet alleen de veiligheid, maar een biometrisch identificatiesysteem kan ook helpen bij de dagelijkse bedrijfsvoering. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld demografische gegevens van werknemers bijhouden, compleet met daarbij behorende vaardigheden en afdelingen om roosters effectiever te plannen.

Tijd- en aanwezigheidsbeheer
Biometrie wordt steeds meer gebruikt als een vorm van personeelsbeheer. Het gebruik van vingerafdrukscanners om de clock-in- en clock-out-tijden van medewerkers bij te houden, is een zeer effectieve manier om nauwkeurigheid in tijd- en aanwezigheidsbeheer te garanderen. Zo wordt ook een veel nauwkeurigere loonadministratie mogelijk, omdat organisaties die uurtarieven betalen, de lonen precies op de minuut kunnen berekenen.
Daarnaast worden vingerafdrukscanners gebruikt in een groot aantal organisaties waar met lidmaatschappen wordt gewerkt, zoals sportscholen en recreatiecentra, groothandels en zelfs universiteiten. Veel van deze bedrijven bieden 24 uur per dag toegang, maar men wil wel precies bijhouden hoe lang mensen van de faciliteit gebruik maken. Dat kan fraudebestendig door biometrische gegevens te gebruiken. Dit vergroot niet alleen de gebruikerservaring, omdat gebouwen toegankelijker worden in overeenstemming met het beleid, maar voorkomt ook dat gebruikers hun toegangsrechten delen met niet-leden.

Gegevensbescherming
Organisaties kunnen biometrische gegevens ook gebruiken om gevoelige en persoonlijke gegevens veilig te stellen. Dit door de technologie te gebruiken als alternatief voor traditionele gebruikersnaam en wachtwoordidentificatie. Computersystemen en datacenters kunnen worden beschermd met vingerafdruk-, iris- of gezichtsherkenningstechnologie om ervoor te zorgen dat alleen ‘sleutelhouders’ toegang krijgen. Dit zorgt ervoor dat de opgeslagen gegevens niet kunnen worden aangetast omdat biometrische gegevens niet kunnen worden gerepliceerd. Zodra biometrische gegevens zijn vastgelegd, worden deze ‘weggeschreven’ in een sjabloon, waarbij de originele afbeelding wordt weggegooid. Deze sjabloon is een wiskundige weergave van de originele vingerafdruk of iris / gezichtsafbeelding die niet kan worden gedecodeerd. Veel organisaties implementeren deze beveiligingsmethode om te voldoen aan de dataregelgeving en verlagen het risico op cyberaanvallen en datalekken.

Financiële diensten
Bedrijven implementeren nu vaak biometrische technologie om administratieve systemen te beheren en betalingen te verwerken. Dit maakt financiële processen veel efficiënter, omdat gebruikers zich met één druk op de systemen kunnen aanmelden en betalingen, overboekingen en meer kunnen autoriseren. Dit helpt frauduleuze betalingen te verminderen, het autorisatieproces te versnellen en criminele interceptie te voorkomen. Met name banken gebruiken deze technologie om klanten te identificeren en hen in staat te stellen transacties veiliger uit te voeren.
De lezers van ievo zijn speciaal ontwikkeld voor situaties waarbij false acceptance en false rejection tot het uiterste minimum moeten worden beperkt, zoals in rekencentra, verzorgingshuizen, kinderdagverblijven en overheids- en zorginstellingen. Maar ook worden ze gebruikt in onder andere woningen en fitness- en vrijetijdscentra.

St. George’s House
Recent werden ievo-scanners geïmplementeerd in een van Manchester’s meest iconische, monumentale gebouwen, St George’s House. De leiding kwam naar ievo met de behoefte aan een effectiever toegangsbeheer. Aanvankelijk was toegangsbeheer gebaseerd op kaarten, maar dit systeem was aan vervanging toe. Zo konden handelingen alleen op papier worden vastgelegd en zo viel door de continue toename van de drukte niet langer te werken. Het gebouw besloot ievo-lezers te implementeren op drie toegangspunten rond het gebouw: bij de serverruimte, bij de receptie en in een huurderssuite. Dit systeem werd vervolgens geïntegreerd met het liftsysteem om gebruikers alleen toegang te geven tot de verdiepingen waar ze werken.

Interne en externe beveiliging
Een ander project was voor een belangrijke winkel in muziekinstrumenten en -apparatuur. Daar wilde men een geavanceerd systeem om tijd en aanwezigheid van medewerkers bij te houden en toegang tot meerdere deuren te beheren. Men koos ervoor ievo-vingerafdrukscanners te implementeren voor zowel interne als externe beveiliging. Lezers werden gebruikt voor binnendeuren, zoals ingangen naar kantoren en een showroom, die na 17.00 uur beperkte toegang had. De lezersystemen worden ook gebruikt voor veel administratieve processen, zoals het berekenen van de werktijden en lonen en het bijhouden van wie er in het gebouw is ten behoeve van de brandveiligheid.

Standaardproces
Dit zijn slechts enkele van de manieren waarop biometrische technologie wordt gebruikt door bedrijven over de hele wereld. Na de publicatie van een recent Spiceworks-rapport werd voorspeld dat 90 procent van alle bedrijven de biometrische technologie op een of andere manier binnen de komende twee jaar zullen gebruiken. Het is dus duidelijk dat dit waarschijnlijk het standaardproces voor authenticatie in de toekomst zal worden. Door nu biometrische technologie te implementeren, kunnen organisaties ervoor zorgen niet achter te blijven, beveiligingsprocessen te verbeteren en het risico op kwaadwillende aanvallen te verminderen, of deze nu fysiek of cybergerelateerd zijn.

Gedeeld

Geef een reactie