Effectieve én comfortverhogende beveiliging van vakantievilla’s

De coronacrisis en de bijbehorende reisbeperkingen hebben de interesse doen stijgen in een tweede huisje in Nederland. De industrie biedt verschillende mogelijkheden om dat op zo’n wijze te beveiligen dat daarmee meteen het woongenot en de verhuurbaarheid worden vergroot.

Het maakt voor de beveiliging uiteraard veel verschil of het tweede huis verhuurd wordt of niet. Huurders zullen het bijvoorbeeld niet op prijs stellen als de verhuurder camera’s in of rond het verblijf heeft laten installeren. Een maatregel die daarentegen wel op prijs zal worden gesteld is een elektronisch slot dat met een smartphone bediend kan worden. Dat is handig voor de huurder, maar ook voor de verhuurder die dan ter plekke niet voor de sleutelafgifte aanwezig hoeft te zijn. Ook hoeven sloten niet vervangen te worden als de huurder de sleutel verliest of vergeet in te leveren.

Domotica
Bij grote vakantiehuizen kan ook gedacht worden aan beveiliging in combinatie met domotica. Dat levert zowel bij eigen bewoning als bij verhuur extra gemak en een besparing op de energiekosten op. Zo is eenvoudig te voorkomen dat huurders de verwarming en de verlichting aanlaten bij afwezigheid. Het systeem zorgt daarnaast natuurlijk voor inbraakalarm. Voor huurders kan zo’n voorziening heel aantrekkelijk zijn. Vooral als dure fotoapparatuur wordt meegenomen op vakantie. De app waarmee de woning geopend en gesloten wordt, kan tevens dienen voor het in- en uitschakelen van het inbraakalarm. Als extra kan cameratoezicht worden toegepast, maar dan dienen er waarborgen voor huurders te zijn, dat alleen zij tijdens het verblijf toegang tot de beelden hebben. Een extra mogelijkheid is burenalarm. Bij een inbraakmelding kunnen buren dan vanaf een veilige afstand kijken of er onraad is en zo nodig de politie bellen. In geval van een vakantiepark is doormelding naar de beheerder een mogelijkheid.

Organisatorische en bouwkundige maatregelen
Net als bij een gewoon huis begint de beveiliging met organisatorische en bouwkundige maatregelen. Het verdient aanbeveling om in de woning een lijst met preventie-adviezen te hangen, zoals het goed afsluiten van de woning en het niet in het zicht leggen van kostbaarheden. Ook een goede instructie voor het alarmsysteem is noodzakelijk, om niet alleen inbraak, maar ook overlast door onnodig alarm te voorkomen. Huurders zullen niet altijd vertrouwd zijn met de bediening van een alarmsysteem. De bouwkundige maatregelen dienen te bestaan uit gecertificeerd hang- en sluitwerk conform de Vernieuwde Risicoklassenindeling (VRKI) en dus afgestemd op de aantrekkelijkheid van het object op (gelegenheids)inbrekers. Er zijn verschillende sloten op de markt met een SKG-keurmerk. Deze zijn niet goedkoop, maar verdienen zichzelf snel terug. Zeker als het pand verhuurd wordt.

Gedeeld

Geef een antwoord