Hoogwaardige videobewaking voor een veilige metro

Jon Hill, senior business development manager voor Hanwha Techwin Europe, legt uit hoe hoogwaardige camera’s en opnameapparaten kunnen helpen om reizigers, medewerkers, metro’s en station te beveiligen tegen criminele activiteiten.

Hanwha Techwin biedt videobewakingsoplossingen voor elke omgeving binnen de ondergrondse infrastructuur, inclusief de treinstellen. Jon Hill vertelt hoe deze producten tot stand zijn gekomen en hoe zij voor deze uitdagende toepassing zijn geoptimaliseerd.

Enorm druk
Grote steden kunnen niet meer zonder metro en deze vorm van vervoer wordt dan ook dagelijks door tientallen miljoenen mensen gebruikt. Vooral in de spits kan het enorm druk worden en dat heeft aantrekkingskracht op criminelen. Die weten dat haastige reizigers niet altijd goed opletten en dat zij in de drukte onopvallend hun werk kunnen doen en makkelijk kunnen verdwijnen. Daarnaast vormt de combinatie van grote drukte en besloten ruimtes een extra dreiging ten aanzien van terrorisme. Met eenvoudige camerasystemen is dit niet adequaat te bewaken. Daarom brengt Hanwha Techwin apparatuur die speciaal is berekend op de moeilijke omstandigheden die in ondergrondse metrostations aanwezig kunnen zijn. Deze zorgt in veel gevallen voor automatische detectie van dreigende situaties, zodat in een vroeg stadium kan worden ingegrepen.

Niet eenvoudig
Door de indeling van ondergrondse stations is videobewaking vaak niet eenvoudig te realiseren. Er zijn smalle gangen, lage ruimtes en plaatsen met onregelmatige verlichting. Het goed vastleggen en observeren van wat er gebeurt, kan dan een grote uitdaging zijn. Er zijn enkele plaatsen met een extra hoog risico, namelijk de omgeving van de kaartautomaten omdat daar geldtransacties plaatsvinden, en langs de perrons, waar veel mensen elkaar passeren en in de drukte op de rails zouden kunnen vallen. Om zwartrijden tegen te gaan is bovendien cameratoezicht nodig bij de toegangspoortjes. Hiervoor zijn lichtgevoelige camera’s met een hoge resolutie en hoge framerate nodig. Vooral camera’s met meerdere sensoren doen het in deze situaties goed, omdat zij een ​​brede dekking bieden met een efficiënt gebruik van videobewaking als resultaat.

Camera (1)

Meerdere camera’s in één apparaat
De Wisenet XNF-8010R 6-megapixel fisheye-camera met hoge resolutie biedt bijvoorbeeld 360-graden full-range monitoring, elimineert eventuele blinde vlekken en biedt de prestaties van verschillende camera’s voor videobewaking met slechts één apparaat. De ingebouwde microfoon in combinatie met audio-analyse maakt detectie en beperkte classificatie van luide en ongewone geluiden zoals geschreeuw of gebroken glas mogelijk. De camera kan in verschillende omgevingen worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld intern of extern aan het plafond of aan de muur gemonteerd. Er is ook een mobiele versie voor in de voertuigen die gebruikmaakt van M12-architectuur.

Verticaal zicht
Op de perrons, waar altijd veel mensen op de treinen wachten, zijn snelle reacties op mogelijke ongevallen essentieel. De Wisenet XNV-6080R met 2 megapixel resolutie is hiervoor bij uitstek geschikt, omdat deze een verticaal zicht kan bieden op lange perrons en diepe gangen. De camera heeft ook diverse intelligente functies, bijvoorbeeld om te detecteren dat iemand op de rails valt of loopt. Er gaat dan meteen alarm naar het controlecentrum, zodat een naderende metro tijdig tot stilstand kan worden gebracht. Bij slecht licht of een stroomstoring zorgt de ingebouwde infrarode schijnwerper voor goed beeld.

In de treinen
Bij het installeren van videobewakingscamera’s in treinen is er een duidelijke operationele behoefte aan stabiele beelden met een hoge resolutie door middel van beeldstabiliserende technologieën. De Wisenet XNV-6022RM compacte 2 megapixel mobiele camera voldoet aan deze eis en daarom uitermate geschikt voor het bewaken van de binnenkant van de treinen. Dit model beschikt over 150dB Wide Dynamic Range (WDR) voor goed beeld bij sterke contrasten, beeldstabilisatie en een weergave die past bij het lange en smalle interieur van een metro. Zelfs bij fel tegenlicht wordt nog een goed beeld bereikt. De camera is aan te sluiten via de M12-connector.

Onderweg
Videogegevens vanuit de treinen kunnen worden opgeslagen met de Wisenet 16-kanaals mobiele TRM-1610M NVR. Deze heeft twee hot swap verwisselbare harde schijven en een ‘fanloos’ robuust ontwerp. Videogegevens worden gedurende een lange periode bewaard en kunnen op elk moment draadloos worden gedeeld, waar de infrastructuur dit toelaat. Waar metrolijnen het boven de grond komen, zijn GPS-gegevensregistratie en Google Map-connectiviteit ook bruikbare functies, omdat ze een effectieve bewaking mogelijk maken door de rijdende treinen in realtime te lokaliseren.

Snel gereageerd
Wisenet videobewakingsoplossingen maken realtime monitoring van activiteiten op stations mogelijk, evenals opnames van de binnenkant van drukke en soms turbulent rijdende treinen, waardoor er snel kan worden gereageerd op verschillende veiligheidsproblemen die zich kunnen voordoen. De ontwikkeling van deze specifieke Wisenet-producten weerspiegelt het feit dat we het noodzakelijk vinden om robuuste, hoogwaardige oplossingen voor dit soort toepassingen te bieden en zo de vervoersbedrijven te helpen hun passagiers veilig te houden en de stationsfaciliteiten en -eigendommen te beschermen.

Gedeeld

Geef een reactie

Dagelijks nieuws over beveiliging en veiligheid