Kwetsbaarheid van sectoren vergroot vraag naar biometrie

Het aantal bedrijven en sectoren dat biometrische identificatie invoert, neemt sinds 2017 enorm toe. Veelal gaat het om beveiliging, maar steeds vaker ook om ondersteuning van processen. Denk aan vergemakkelijking van passagierscontrole op luchthavens. Ievo, een specialist op dit terrein, zet een aantal belangrijke trends op een rijtje.

Op grote luchthavens begint biometrische passagiersverwerking inmiddels gebruikelijk te worden. Bij de paspoortcontrole, maar ook bij het inchecken en aan boord van het vliegtuig gaan. Ook het bankwezen en het overige bedrijfsleven hebben biometrische authenticatie omarmd om de algemene veiligheid en de veiligheid van werknemers te verbeteren. Als zodanig zien we dat meer industrieën, zoals gezondheidszorg en zelfs scholen hun beveiligingsniveau willen verhogen met behulp van biometrie.

Hoe biometrie de maatschappij verandert
De samenleving wordt zich steeds meer bewust van het belang van beveiliging. Dat komt vooral door de toename van geavanceerde inbreuken op digitale systemen door steeds slimmere cybercriminelen. Die maken het duidelijk dat traditionele beveiliging met wachtwoorden niet langer volstaat. Biometrische authenticatie biedt een veel hoger beveiligingsniveau en kan inmiddels nauwelijks nog als iets heel bijzonders worden beschouwd. Dat komt onder andere doordat steeds meer bedrijven vingerafdrukidentificatie en dergelijke toepassen, waardoor mensen er meer mee vertrouwd raken. Traditionele authenticatiemethoden, zoals pincodes en sleutelkaarten, raken inmiddels langzaam maar zeker verouderd. Het risico wordt te groot dat deze in verkeerde handen vallen en misbruikt worden. Als dat kan leiden tot toegang tot het (digitale) hart van de organisatie, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn.

Meer toepassingsmogelijkheden
Intussen wordt de technologie steeds beter. De tijd is voorbij dat het seconden duurde voordat een vinger eindelijk herkend was. Een moderne scanner werkt feilloos, ook bij een natte, beschadigde, verouderde of droge huid. Dat maakt nog veel bredere toepassing mogelijk, zoals in zware industrie en sportcentra. Met name ook voor de zorgsector biedt biometrie een uitkomst. Niet alleen voor toegang tot ziekenhuisafdelingen, maar ook om fraude en schending van privacy tegen te gaan. Vooral vanwege dat laatste mag verwacht worden dat biometrie een grote opmars gaat doormaken in de zorgsector. Eigenlijk gebeurt dat ook al. Steeds meer ziekenhuizen passen biometrie toe om personeel te identificeren en te voorkomen dat bepaalde gebieden door onbevoegden worden betreden. Maar ook wordt biometrie ingevoerd om de bestaande beveiliging met wachtwoorden en kaarten te verbeteren. Veelal wordt de beveiliging aangevuld met zaken als aanwezigheidsregistratie en werktijdregistratie.

Onderwijs
Met name in de Verenigde Staten gaan de ontwikkelingen snel. De Universiteit van Californië in San Diego heeft een nieuwe biometrische technologie ontwikkeld die kan helpen bij het veilig identificeren van personen in situaties van rampenbestrijding, grootschalige migratie, bestrijding van mensenhandel en het reguleren van vluchtelingenstromen.
Ook in het onderwijs neemt de rol van biometrie snel toe. Dit onder andere naar aanleiding van recente schietpartijen op scholen. Die leiden tot vele debatten over hoe de beveiliging op scholen verder verbeterd kan worden en daarbij komt ook biometrie ter sprake. Politici, ouders en de gemeenschap zijn nog grotendeels verdeeld over de kwestie, maar biometrische technologie kan effectiever zijn en heeft zeker minder impact dan gewapende bewakers op elke school. Dankzij biometrie kan de fysieke toegang tot het terrein, het gebouw en de klaslokalen beter worden gereguleerd en wordt de kans op ongewenste bezoekers verkleind.

Niet te manipuleren
Vingerafdrukscanners zijn relatief eenvoudig te implementeren en zijn vanwege hun aard bijna niet te manipuleren door hackers, omdat vingerafdrukafbeeldingen niet in de lezers worden opgeslagen. Op dezelfde manier kunnen ze samenwerken met andere beveiligingstechnologieën, zoals stemherkenning of zelfs sleutelkaarten om de beveiliging verder te verhogen. Biometrie op scholen kan ook veel administratieve processen stroomlijnen, zoals betaling van de catering, het deelnemen aan colleges en de werktijdregistratie.
Door de toegenomen veiligheidsbehoefte zal identificatie steeds nauwkeuriger en betrouwbaarder moeten worden. Biometrie zal daarbij meer en meer vanzelfsprekend worden. Bij luchthavens is dat al zo. Ook op Schiphol neemt biometrie op termijn de controlerende functie van mensen over, waarvoor de eerste proeven al zijn gestart. Meestal gebeurt dit op basis van een vingerafdruk of irisscan, maar identificatie op basis van stemgeluid begint ook al op te komen als technologie. Al miljoenen stemprofielen worden door autoriteiten opgeslagen om gebruikt te kunnen worden bij de analyse van telefoongesprekken van bijvoorbeeld ontvoerders of terroristen. Voor het bedrijfsleven is dat nu nog toekomstmuziek, maar dat geldt zeker niet voor de mogelijkheden die de gebruikelijke vormen van biometrie te bieden hebben. Meer informatie (in het Engels) is te vinden op deze site.

Gedeeld

Geef een antwoord