Universeel platform voor de ontwikkeling van camerasoftware

In de bewakingscamera van de toekomst bepalen app’s de functionaliteit. Om nu te voorkomen dat er een ratjetoe aan systemen ontstaat, hebben veertig grote fabrikanten van camera’s en software zich verenigd in de Open Security & Safety Alliance. Vice-president Daniel Vornefeld ontvouwde onlangs de ambities.

Wie app’s voor smartphones ontwikkelt kent het probleem. Ze moeten geschikt worden gemaakt voor minimaal Android en iOS. Nu maken in smartphone-land nog maar twee grote partijen de dienst uit. In cameraland zijn dat er veel meer. De Open Security & Safety Alliance wil nu al voorkomen dat die ieder een eigen platform gaan ontwikkelen, waardoor bouwers van app’s straks hoge kosten moeten maken om ze voor elk platform geschikt te maken.

Marktplaats
Tijdens het onlangs gehouden Milestone Integration Partner Symposium in Dubaï vergeleek vice-voorzitter Daniel Vornefeld van de Open Security & Safety Alliance de zandkorrels op een breed strand met alle data die wel verzameld worden door apparaten, maar waar niets nuttigs mee wordt gedaan. “Hoe mooi zou het zijn als we die data wel zinvol gaan gebruiken? Er zijn genoeg partijen geïnteresseerd om daar software voor te ontwikkelen. Maar hoe komt die bij de gebruiker terecht? Stel je eens voor dat je daarvoor een marktplaats hebt. Een platform dat vraag en aanbod in de industrie bijeen brengt, waarvoor app’s kunnen worden ontwikkeld en verkocht en waarin mensen vertrouwen kunnen hebben. Een platform dat volledig merkonafhankelijk is, zodat er een volledig vrije keuze bestaat in hard- en software.”

Vertrouwen
Vornefeld benadrukte nog eens het belang van vertrouwen. “Je moet er als ontwikkelaar van op aan kunnen dat klanten zonder problemen je software kunnen gebruiken en klanten mogen er niet aan hoeven twijfelen of aangeschafte software op hun apparatuur functioneert. Klanten moeten ook zekerheid hebben dat de software veilig is en voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van privacybescherming. Zo creëer je een perfecte voedingsbodem voor innovatie. Voor ontwikkelaars is het interessanter dan ooit om hiervoor software te bouwen, omdat men verzekerd is van een maximaal afzetgebied. Het platform ondersteunt hen ook in het vermarkten en verhandelen van hun producten. De facturatie wordt geregeld, evenals belastingen als btw en invoerrechten. Dus open, merkonafhankelijk, vertrouwd en makkelijk in gebruik.”

Behoorlijke uitdaging
Het was volgens Vornefeld een behoorlijke uitdaging om het idee tot leven te brengen. “We moesten eerst de interesse van de industrie zien te krijgen, want dit is iets wat een individueel bedrijf nooit alleen voor elkaar krijgt, hoe groot het ook is. Vervolgens moesten we het voor elkaar krijgen dat apparatuur wordt geharmoniseerd.” Dit gaat aanzienlijk verder dan het bekende ONVIF, dat ook bedoeld is om klanten meer keuzevrijheid te geven waar het gaat om digitale beveiligingsapparatuur. “Om de app’s onafhankelijk van bepaalde merken te kunnen laten functioneren heb je een soort van gemeenschappelijke dna tussen de apparaten en software nodig. Ook de app’s onderling moeten moeiteloos met elkaar kunnen communiceren. En dat zonder dat de veiligheid in het geding komt. Als alliantie zien we het als onze verantwoordelijkheid dat we zorgen voor adequate datasecurity en voor apparatuur die berekend is voor haar taken. Wij zijn ervan overtuigd dat als wij dit voor elkaar krijgen, er vele nieuwe kansen zullen ontstaan voor de industrie, voor onze manier van werken en dat we uiteindelijk gezamenlijk meer omzet zullen genereren.

De Open Security & Safety Alliance is in 2018 opgezet door Bosch Building Technologies, Hanwha Techwin, Milestone Systems, Pelco en Vivotek. De afgelopen tijd hebben zich nog zo’n 35 bedrijven aangesloten, waaronder Johnson Controls, Milestone, Sony, Stanley Security, Trend Micro en Dahua.

Gedeeld

Geef een antwoord