Wat is van belang voor een toekomstvast toegangssysteem?

Net als een smartphone zit een toegangssysteem vol complexe technologie. Toch zijn beide niet vergelijkbaar. Een smartphone is na twee jaar achterhaald en wordt dan vervangen. Van een toegangssysteem wordt echter verwacht dat dit tientallen jaren meegaat. Simons Voss legt uit hoe is te voorkomen dat het te snel veroudert.

Aan een gebouw lijkt ogenschijnlijk weinig te veranderen. Toch verandert er meer dan menigeen denkt. De technologie raast door, de maatschappij verandert, veiligheidseisen veranderen mee, er komen software-updates, het pand wordt verbouwd of uitgebreid, er komen nieuwe afdelingen met nieuwe eisen aan veiligheid en comfort, er worden bedrijven overgenomen die op een ouder systeem of een systeem van een andere leverancier draaien…

Stap voor stap
Zo kan het gebeuren dat er een veelheid aan technologieën de organisatie binnensluipt, terwijl het voor efficiënt beheer belangrijk is dat alles blijvend vanaf één platform kan worden bediend. Ook wanneer er behoefte is om investeringen over meerdere jaren te verspreiden en de digitalisering van het toegangsbeheer stap voor stap in te voeren. Bij stap drie moet stap één dan ook nog goed werken. Deze dynamiek is waarschijnlijk groter dan over het algemeen wordt verwacht. Daar dienen investeringen tegen bestand te zijn. Simons Voss geeft een paar tips die beheerders op weg kunnen helpen, waaronder tips die men nergens anders hoort.

Backward compatible
Om te voorkomen dat een nog goed functionerend toegangssysteem vervangen moet worden, omdat aansluiting van nieuwe technologie niet mogelijk blijkt, is belangrijk dat het gegarandeerd backward compatible is. Nieuwe technologie wordt dan zodanig ontworpen, dat deze ook op inmiddels jaren oude systemen kan worden aangesloten. Dit maakt het ook makkelijker om stap voor stap systemen te vernieuwen.
Belangrijk is ook dat het toegangssysteem meerdere typen elektronische cilinders ondersteunt. Er hoeven dan bij veranderingen niet complete sluitsystemen vervangen te worden.

Veranderende behoeftes
Nog een essentiële eigenschap is ‘Retrofit’. Dit houdt in dat werkingsprincipes kunnen worden veranderd, zonder dat nieuwe apparatuur hoeft te worden aangeschaft. Met een retrofit systeem kan bijvoorbeeld eenvoudig worden omgeschakeld van een offline digitaal sluitsysteem naar een online systeem en naar ‘Data on card’. Zo is makkelijker en goedkoper op veranderende behoeftes in te spelen.
Integratie met systemen van derden dient ook mogelijk te zijn. Zo zijn problemen te voorkomen als bij een fusie andere gebouwen worden aangesloten. De integratie dient het uiteraard niet noodzakelijk te maken dat geheel nieuwe software moet worden ontwikkeld.
Tot slot is het goed om kritisch te zijn tegenover de leverancier. Als deze na een paar jaar niet meer bestaat, kan dat tot grote problemen leiden. Hoe zit het met de reputatie ten aanzien van service en updates? En hoe zijn de ervaringen van andere gebruikers met het te kiezen toegangssysteem?

De volledige tips zijn te lezen op het nieuwe blogplatform van de fabrikant.

Gedeeld

Geef een antwoord