Zijn wachtwoorden verleden tijd?

Goede wachtwoorden zijn bijna niet te onthouden, terwijl makkelijke wachtwoorden nauwelijks bescherming bieden. Biometrie ondervangt deze nadelen door een hoog veiligheidsniveau met groot gebruikersgemak te combineren. Ievo Reader, een specialist op dit terrein, verwacht dat biometrie het wachtwoord daarom spoedig geheel zal vervangen.

Wachtwoorden worden al vele jaren gebruikt om toegang te krijgen tot van alles. Of het nu gaat om het openen van een kluis, het controleren van bankgegevens of het inloggen op een website, het wachtwoord fungeert als bewaker van persoonlijke gegevens en spullen en beschermt ons in theorie tegen het risico van onbevoegde toegang.
Volgens een rapport van Intel Security, heeft de gemiddelde volwassene 27 combinaties van gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden. De helft daarvan wordt dagelijks gebruikt. Dit betekent dat er veel onthouden moet worden en dat die wachtwoorden ergens opgeslagen moeten worden. Juist dat opslaan van wachtwoorden zorgt voor grote beveiligingsrisico’s. Vooral als mensen een lijst met wachtwoorden op hun PC of telefoon opslaan, wat vaak gebeurt. Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van één gebruikersnaam en één wachtwoord voor alle websites. Dit is zeer onveilig en kan grote schade tot gevolg hebben als een van de accounts gehackt wordt.

AVG
Veel mensen gebruiken ook eenvoudig te raden wachtwoorden, zoals de naam van een huisdier of kind. In 2018 waren er wereldwijd 2,6 miljard gebruikers van sociale media. Velen van hen gebruiken daarop dezelfde woorden als die zij als wachtwoord gebruiken. Een hacker hoeft dan dus niet veel moeite te doen om een digitale inbraak te plegen. Soms stellen websites nog een controlevraag, maar ook dat maakt het niet veiliger als het antwoord eenvoudig op sociale media te vinden is.
Naar mate we verder het digitale tijdperk inrollen en steeds meer processen online gaan plaatsvinden, groeit de behoefte aan systemen met een goede toegangsbeveiliging. Dat geldt zowel privé als zakelijk.
Met de introductie van de AVG in 2018 is beveiliging van gegevens nog belangrijker geworden. Een gegevenslek leidt niet meer alleen tot directe schade, maar kan nog fors worden beboet ook. Een reden temeer dus om ons af te vragen of op wachtwoorden nog voldoende vertrouwd kan worden als het gaat om bescherming van belangrijke en gevoelige gegevens.

Onderzoek
Telesign deed onlangs onderzoek onder tweeduizend bedrijven. 40 procent daarvan heeft wel eens een wachtwoordgerelateerd incident meegemaakt. Daarbij werden accounts gehackt, wachtwoorden gestolen en veranderd of bedrijfsgegevens gecomprimeerd. Doordat digitale bronnen op apparaten en in de cloud almaar belangrijker worden, hebben we veel betere beveiligingsmaatregelen nodig om er zeker van te zijn dat we cybercriminelen het hoofd kunnen blijven bieden.
Betekent dit dat wachtwoorden verleden tijd zijn? We denken van wel. Maar wat zijn de alternatieven?
Afbeeldingsresultaat voor ievoIn een wereldwijd onderzoek van IBM staat dat consumenten biometrie betrouwbaarder vinden dan een wachtwoord. Biometrie biedt ook gemak, maar de meerderheid van deelnemers aan het onderzoek vinden veiligheid de belangrijkste reden om deze technologie toe te passen. Zeker als het gaat om toegang tot financiële toepassingen.
Dit betekent dat 67 procent van de mensen positief is over het gebruik van biometrische technologie, terwijl 87 procent zichzelf in de nabije toekomst gebruik ziet maken van biometrie. Vooral jongeren van onder de 20 jaar gebruiken biometrie, maar dan vooral omdat het makkelijker is dan het invoeren van een wachtwoord of pincode.

Vertrouwd met biometrie
Authenticatie verandert geleidelijk vanwege de behoefte aan betere beveiliging. Biometrische technologie is een perfecte oplossing om wachtwoorden te vervangen. Er kan nog tijd overheen gaan voordat dit volledig gebeurt, maar we denken dat het ook weer niet heel lang gaat duren.
De mensen zijn al vertrouwd geraakt met biometrie en beseffen ook dat het een betere manier is om hun gegevens te beveiligen. Biometrische technologie is zeer veilig en in tegenstelling tot een wachtwoord vrijwel niet te compromitteren, hacken of manipuleren.
Dit komt door het principe van biometrische identificatie. Er wordt een opname gemaakt, die omgezet wordt in een sjabloon, waarna het originele beeld wordt vernietigd. De originele opname kan dus niet worden gedupliceerd. Ook verwijst de biometrische sjabloon niet naar een opgeslagen ‘wachtwoord’ dat kan worden gehackt, maar naar een wiskundige weergave van de afdruk die is gecodeerd en daarom niet door hackers kan worden gebruikt.

Overbodig
Alleen de vingerafdrukscanner en het systeem waarin de sjabloon is opgeslagen, kunnen de afdruk herkennen. Dit betekent dat hackers het toegangsgegeven niet kunnen stelen of klonen. Daarom kan alleen de persoon waartoe de biometrische gegevens behoren, toegang krijgen tot het systeem of de locatie.
Naarmate technologie intelligenter wordt, worden cybercriminelen dat ook. Dit betekent dat wachtwoorden na verloop van tijd niet langer sterk genoeg zijn en niet in staat zijn om informatie in voldoende mate te beschermen. De opkomst van biometrie als een veiligere methode om gegevens, bedrijfsmiddelen en gebouwen te beschermen, zorgt er waarschijnlijk voor dat het wachtwoord overbodig wordt.

Deze blog is geschreven door ievo reader, een specialist op het gebied van biometrische authenticatie, die aan de hoogste standaards voldoet. Via deze link kan contact worden opgenomen voor meer informatie.

Gedeeld

Geef een reactie