Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

VAIBS

Paraat

Seris

Koninklijke Oosterberg

ASIS

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

Unii

Gold-IP

Securitas

Explicate

Uniview

VideoGuard

Crown Security Services

ARAS

Dahua

PG Security Systems

Nenova

OSEC

Eizo

Kiwa

Nimo Drone Security

G4S

EAL

Alarm Meldnet

SOBA

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

CDVI

Masset Solutions

Secusoft

CSL

HD Security

Hikvision

Connect Security

JMB Groep

SmartCell

i-Pro

Akuvox

NetworxConnect

Top Security

2N

NIBHV

Avigilon Alta

20face

Hanwha Vision Europe

HID

Sequrix

Centurion

Regio Control Veldt

Optex

Add Secure

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

IDIS

Genetec

Seagate

Paxton

Eagle Eye Networks

CardAccess

DZ Technologies

Advancis

ADI

ASSA ABLOY

RoSecure

VVNL

Boon Edam

Dero Security Products

VBN

Brivo

Nimo Dog Security

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

Alphatronics

MPL

Milestone

BHVcertificaat.online

Lobeco

VEB

Bydemes

GFT

ACM wil veel te dure slotenmakers aanpakken

11 mei 2020
Redactie
09:30

De Autoriteit Consument & Markt onderzoekt met de politie de mogelijkheden om veel te dure slotenmakers aan te pakken. Dat meldt het AD, nadat een van de eigen journalisten voor ruim 1000 euro was afgezet. Bedrijven die zich hieraan schuldig maken riskeren binnenkort boetes die oplopen tot 900 euro per geval.

Hoewel verschillende consumentenorganisaties er regelmatig voor waarschuwen, trappen toch veel mensen er toch nog in. Eenmaal buitengesloten bellen ze het eerste bedrijf dat zij in Google vinden, zonder vooraf een prijsopgave te vragen. Vooral ouderen worden hiervan het slachtoffer. Een goede slotenmaker weet een slot vaak zonder schade te openen, maar de ‘snelle jongens’ vernielen het slot en plaatsen dan een ander. Normaal zou dat inclusief materiaal, voorrijden en arbeidsloon zo’n 250 euro mogen kosten, maar rekeningen van wel 1200 euro zijn geen uitzondering. Er zijn ook slotenmakers die uit klantvriendelijkheid niets in rekening brengen, maar die kunnen zich geen plaats ‘boven in Google’ veroorloven.

Doorn in het oog
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt per maand zo’n twintig klachten binnen over slotenmakers. Het is ook een onderwerp dat regelmatig in consumentenprogramma’s aan de orde komt. En het is de bonafide slotenbranche een doorn in het oog. De hele bedrijfstak komt door deze praktijken in een slecht daglicht te staan. Volgens Bart Adema, bestuurslid van branchevereniging Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten gilde (NSSG), is het probleem helaas moeilijk aan te pakken. “Wij kunnen alleen mensen bewust maken”, zegt hij. Adema adviseert om direct actie te ondernemen als een slot kuren begint te vertonen, zodat er alle tijd is om een goede en eerlijke slotenmaker te vinden. Een reservesleutel bij de buren of familie is ook een goed idee. Is toch een slotenmaker nodig, dan adviseert Adema er een te kiezen die aangesloten is bij de NSSG of die het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft. Ook een vestigingsadres in de buurt is belangrijk. En ook dan wordt geadviseerd om eerst een prijsafspraak te maken.

Gat in de wet
Op dit moment is het niet verboden om mensen achteraf een veelvoud te laten betalen van wat voor een dienst een reëel tarief zou zijn. Het is aan de consument om zelf vooraf een prijs overeen te komen met de leverancier. Omdat van dit gat in de wet in de slotenbranche nogal veelvuldig misbruik wordt gemaakt, wil de ACM met de politie kijken wat mogelijk is om het fenomeen aan te pakken. Gedacht wordt aan hoge boetes voor de bedrijven. Ook wil de ACM dat misleidende websites uit de lucht gaan of worden aangepast. Wie opgelicht wordt, wordt aangeraden aangifte te doen bij de politie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner