Beveiliging nieuws

Onze partners

PG Security Systems

Optex

ASIS

Kiwa

Sequrix

Paxton

ADI

HID

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

Lobeco

VBN

Akuvox

Uniview

VAIBS

2N

RoSecure

Dero Security Products

CSL

Centurion

Brivo

SOBA

Securitas

Alphatronics

GFT

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

SmartCell

Connect Security

20face

Eizo

VideoGuard

Explicate

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Seagate

DZ Technologies

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Nenova

Nimo Drone Security

CardAccess

Add Secure

Trigion

CDVI

OSEC

Genetec

EAL

SmartSD

Dahua

Top Security

HD Security

Unii

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Nimo Dog Security

G4S

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

VVNL

i-Pro

ARAS

IDIS

Bydemes

NIBHV

Advancis

Milestone

Secusoft

MPL

BHVcertificaat.online

Paraat

VEB

Seris

Gold-IP

Hikvision

Regio Control Veldt

Koninklijke Oosterberg

Multiwacht

ACM wil veel te dure slotenmakers aanpakken

11 mei 2020
Redactie
09:30

De Autoriteit Consument & Markt onderzoekt met de politie de mogelijkheden om veel te dure slotenmakers aan te pakken. Dat meldt het AD, nadat een van de eigen journalisten voor ruim 1000 euro was afgezet. Bedrijven die zich hieraan schuldig maken riskeren binnenkort boetes die oplopen tot 900 euro per geval.

Hoewel verschillende consumentenorganisaties er regelmatig voor waarschuwen, trappen toch veel mensen er toch nog in. Eenmaal buitengesloten bellen ze het eerste bedrijf dat zij in Google vinden, zonder vooraf een prijsopgave te vragen. Vooral ouderen worden hiervan het slachtoffer. Een goede slotenmaker weet een slot vaak zonder schade te openen, maar de ‘snelle jongens’ vernielen het slot en plaatsen dan een ander. Normaal zou dat inclusief materiaal, voorrijden en arbeidsloon zo’n 250 euro mogen kosten, maar rekeningen van wel 1200 euro zijn geen uitzondering. Er zijn ook slotenmakers die uit klantvriendelijkheid niets in rekening brengen, maar die kunnen zich geen plaats ‘boven in Google’ veroorloven.

Doorn in het oog
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt per maand zo’n twintig klachten binnen over slotenmakers. Het is ook een onderwerp dat regelmatig in consumentenprogramma’s aan de orde komt. En het is de bonafide slotenbranche een doorn in het oog. De hele bedrijfstak komt door deze praktijken in een slecht daglicht te staan. Volgens Bart Adema, bestuurslid van branchevereniging Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten gilde (NSSG), is het probleem helaas moeilijk aan te pakken. “Wij kunnen alleen mensen bewust maken”, zegt hij. Adema adviseert om direct actie te ondernemen als een slot kuren begint te vertonen, zodat er alle tijd is om een goede en eerlijke slotenmaker te vinden. Een reservesleutel bij de buren of familie is ook een goed idee. Is toch een slotenmaker nodig, dan adviseert Adema er een te kiezen die aangesloten is bij de NSSG of die het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft. Ook een vestigingsadres in de buurt is belangrijk. En ook dan wordt geadviseerd om eerst een prijsafspraak te maken.

Gat in de wet
Op dit moment is het niet verboden om mensen achteraf een veelvoud te laten betalen van wat voor een dienst een reëel tarief zou zijn. Het is aan de consument om zelf vooraf een prijs overeen te komen met de leverancier. Omdat van dit gat in de wet in de slotenbranche nogal veelvuldig misbruik wordt gemaakt, wil de ACM met de politie kijken wat mogelijk is om het fenomeen aan te pakken. Gedacht wordt aan hoge boetes voor de bedrijven. Ook wil de ACM dat misleidende websites uit de lucht gaan of worden aangepast. Wie opgelicht wordt, wordt aangeraden aangifte te doen bij de politie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner