‘Acties beveiligers gaan zich uitbreiden als een olievlek’

Na Schiphol en de Vrije Universiteit in Amsterdam is nu ook diergeneesmiddelenfabrikant MSD in Oss aan de beurt. Vandaag zijn de beveiligers daar gestart met werkonderbrekingen om voor dit jaar bij hun werkgevers een loonsverhoging en verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen.

Tijdens gezamenlijke actievergaderingen bleek gisteren dat de eensgezindheid groot is, aldus Erik Maas van CNV Vakmensen. “Beveiligers willen een betere cao en zijn bereid daar voor te vechten.” De vete tussen beveiligers en hun werkgevers, die betrokken zijn bij de cao’s particuliere beveiliging, en G4S Aviation Security duurt al meer dan een maand. De werkgevers zijn intussen niet bereid in 2018 enige loonsverhoging te geven, wat medewerkers totaal in het verkeerde keelgat is geschoten, zo zegt de vakbond. “Werkgevers denken nog steeds dat ze met een paar losse acties wel weg kunnen komen. Maar gisteren hebben beveiligers duidelijk aangegeven bereid te zijn veel verder te gaan. Na Schiphol, de VU en MSD gaat de olievlek alleen maar groter worden”, voorspelt Maas.

Actie bij MSD
Met de werkonderbreking vanmorgen door beveiligers bij farmaceut MSD in Oss breekt een nieuw hoofdstuk in het actietraject aan, dreigt de vakbond. Bij de fabrikant wordt vanaf vandaag elke dag het werk anderhalf uur neergelegd. De acties bij Schiphol beginnen inmiddels ook hun tol te eisen bij werkgevers en de luchthaven, waar de rijen steeds langer worden. En ook bij de VU ondervinden steeds meer mensen ongemak van de stakingen.
“Met de bevestiging van gisteravond weten we zeker dat werknemers de langste adem zullen hebben”, zegt Maas. Hij zegt er dan ook van overtuigd te zijn dat de werkgevers uiteindelijk zullen gaan luisteren naar hun medewerkers. “Hopelijk doen ze dat zo snel mogelijk. Daarbij zijn alle partijen het meest gebaat.” Waar de volgende acties gaan plaatsvinden wil Maas nog niet kwijt. “We hopen het verrassingseffect optimaal te kunnen gebruiken.”

Gedeeld

Geef een reactie