AD Misdaadmeter: misdaad verschuift naar dorpen

Steden zijn nog altijd onveiliger dan het platteland, maar er vindt wel een verschuiving plaats van criminaliteit naar dorpen. Dat is te concluderen uit de nieuwste AD Misdaadmeter, die vandaag verschijnt. Amsterdam is nog altijd de gevaarlijkste stad.

De veel voorkomende criminaliteit nam vorig jaar landelijk met 8 procent af, maar die afname vindt vooral in steden plaats. Want in meer dan de helft van de kleinere gemeenten (minder dan 10.000 inwoners) steeg het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen juist.
Veel vormen van misdaad, zoals autodiefstallen, straatroven en woninginbraken laten dalingen zien tot 12 procent, maar het aantal geweldsmisdrijven daalde met maar 3 procent. In 167 gemeenten steeg het aantal aangiftes van mishandeling.

Amsterdam
Volgens de AD Misdaadmeter is Amsterdam nog steeds de onveiligste stad, al daalde de veel voorkomende criminaliteit er met 8 procent. Op de tweede plaats komt Eindhoven, gevolgd door Rotterdam, Gouda en Arnhem. In Maastricht is men erin geslaagd het aantal inbraken en overvallen met 40 respectievelijk 35 procent te laten dalen. Daarmee ging de hoofdstad van Limburg van de tweede naar de zevende plaats. De veiligste gemeente is Tubbergen. Sint Anthonis, Ten Boer, Oudewater en Dinkelland volgen op de tweede tot en met de vijfde plaats.

Gedeeld

Geef een antwoord