Advocaten beschuldigen politie van diefstal van criminelen

Politiemensen zouden bij invallen, aanhoudingen en huiszoekingen regelmatig geld, waardevolle goederen en zelfs drugs verduisteren. Die beschuldiging kwam van vier strafrechtadvocaten zaterdag in een uitzending van EenVandaag.

“Alles wat kan gebeurt. Alles. Geld, sieraden, drugs, auto’s en Rolexen”, zei strafpleiter Louis de Leon tijdens het nieuwsprogramma. Ook andere strafrechtadvocaten vertelden tijdens EenVandaag dat het al regelmatig is gebeurd dat hun cliënten hun spullen niet terugkregen, omdat die volgens de politiemensen nooit aangetroffen zouden zijn.
De verdachten krijgen het advies om aangifte te doen van de diefstallen, maar doen dat in de regel niet, omdat dat is als te biecht gaan bij de duivel. “Het is het woord van de crimineel tegen dat van de politie”, aldus de advocaten. “Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak”, zo verklaarde advocaat Mark Teurlings. Aan de andere kant kan het verdwijnen van de buit gunstig zijn voor de uiteindelijke strafmaat, wat nog een reden is om de zaak maar te laten zoals die is.

Incidenten
De politie verklaart dat het om incidenten gaat. Twee jaar geleden kwamen er 83 klachten binnen over in beslag genomen spullen die niet meer te vinden waren, terwijl er in totaal 228.000 in beslag genomen voorwerpen werden geregistreerd. Vorig jaar ging het om 62 klanten, terwijl er 204.685 voorwerpen werden geregistreerd. Dit jaar zijn er pas veertien gevallen gemeld.
Ronald Zwarter, portefeuillehouder Beslag van de politie vindt het jammer dat de advocaten de voorbeelden onvoldoende concreet maken. Zo is volgens hem niet veel aan de problematiek te doen. Hij juicht het toe dat mogelijke misstanden bij de politie worden gemeld en garandeert dat alle signalen zeer serieus worden genomen. “Het in beslag nemen van goederen moet zorgvuldig gebeuren. Daarvoor hebben we een vastomlijnde procedure. Het Openbaar Ministerie beslist wat er met de goederen gebeurt die de politie in beslag neemt. Medewerkers die zich niet aan de geldende procedure houden of goederen dan wel geld zouden ontvreemden, kunnen gegarandeerd rekenen op een disciplinair en/of strafrechtelijk onderzoek. Integer handelen is voor de politie immers van vitaal belang.”
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) gaat een zwartboek opstellen en de Nationale ombudsman is een onderzoek begonnen dat al komende zomer helderheid moet verschaffen.

Gedeeld

Geef een reactie