Advocaten familie Nabil B. stoppen voor hun veiligheid

De advocaten die de familie van kroongetuige Nabil B. hebben bijgestaan, stoppen omwille van hun persoonlijke veiligheid. Dat schrijft Het Parool. Er zijn nog geen nieuwe advocaten voor de familie. Nabil B. is kroongetuige in het proces tegen kopstukken van de zogenoemde Mocromaffia.

Dat de voorzichtigheid van de advocaten niet onterecht is, heeft de moord op hun collega Derk Wiersum bewezen. Ook de onschuldige broer van Nabil B. werd zonder pardon geliquideerd. Nabil B. is de belangrijkste getuige in de zaak tegen Ridouan T. en diens vermeende rechterhand Saïd R.. De advocaten van zijn familie worden weliswaar beschermd door de overheid, maar zeggen daar onvoldoende vertrouwen in te hebben. Er zouden ondanks de bescherming namelijk incidenten zijn geweest, zoals observaties door leden van de bende van Ridouan T.. Zij vinden de beveiligingsmaatregelen van de overheid hoe dan ook te licht, na wat er met Derk Wiersum is gebeurd. In opdracht van justitie geplaatste beveiligingscamera’s zouden bijvoorbeeld niet werken.

Anoniem
De advocaten mogen bij wijze van hoge uitzondering anoniem blijven, maar zijn desondanks bang dat op de een of andere manier hun identiteit bekend wordt bij de gevreesde drugsbende. Ook die angst is niet onterecht, zo wijzen recente gebeurtenissen uit. Nabil B. verscheen tijdens de zitting op tv-schermen, terwijl dat zeker niet de bedoeling was en er is al twee keer per abuis een foto van hem verspreid. De raadlieden zijn ook boos omdat Nabil B. niet serieus werd genomen, toen hij de overheid waarschuwde voor het gevaar dat zijn advocaat Derk Wiersum liep.
In een reactie zegt het Openbaar Ministerie zich niet te herkennen in de kritiek van de advocaten. Wel gaven politie en justitie eerder toe dat ze de dreiging voor de familie van Nabil B. verkeerd hadden ingeschat, ondanks de moord op de broer van de kroongetuige. Over de al of niet falende beveiliging wil men geen mededelingen doen.

Gedeeld

Geef een reactie