Agressie op Eerste Hulp loopt spuigaten uit

Zeker twee derde van de patiënten die op een vrijdag- of zaterdagavond de Spoedeisende Hulp van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis binnenkomt is dronken en sommigen schelden, spugen, dreigen en gooien met spullen. Het ziekenhuis is het zat, aldus Het Parool.

“Drank staat met stip op één. Er is vaak een piek rond tien uur ’s avonds na een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel en een piek rond vieren als de cafés sluiten”, zegt Michiel Gorzeman, arts en medisch manager van de Spoedeisende Hulp van het OLVG tegen Het Parool. De meeste patiënten zijn volgens hem tussen de twintig en veertig jaar en zijn van hun fiets gevallen.
De overlast is volgens de arts groot. De patiënten zijn vervelend en onrustig en hebben geen zin om te wachten op een behandeling. Dan worden zij agressief met alle gevolgen van dien. Ze kotsen op de vloer, vallen andere patiënten lastig, plassen of poepen op de grond, spugen artsen en verplegers in het gezicht. Er is volgens Gorzeman maar één oplossing: platspuiten of vastbinden.
De mensen achter de balie hebben het volgens de arts het zwaarst. Die krijgen de eerste en ergste agressie over zich heen. Soms is het zo erg dat de beveiliging ingrijpt. “We willen nu echt aan de bel trekken over de alcoholoverlast. Er moet meer aandacht voor komen in de horecawereld en via overheidsvoorlichting op scholen. Alcohol is geaccepteerd door de maatschappij maar het brengt een hoop agressie, onrust en veel zorg mee. Er is veel aandacht voor drugs als XTC maar alcohol is een onderschat probleem”, aldus Gorzeman tegenover Het Parool.

Gedeeld

Geef een reactie