AIVD: 30 jihadisten onderweg naar Nederland

Volgens AIVD-directeur Rob Bertholee komen zo’n dertig Nederlandse jihadisten vanuit het strijdgebied in Syrië en Irak terug naar Nederland. Hiervoor waarschuwde hij dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van zijn dienst.

Op het moment zouden de strijders met Nederlandse nationaliteit nog in vluchtelingenkampen of gevangenissen zitten, maar het kan ook dat zij al op weg zijn naar Nederland. De AIVD waarschuwde al eerder voor het ‘druppelsgewijs’ terugkeren van Nederlandse jihad-strijders, maar er werden nu voor het eerst ook aantallen genoemd. Van deze mensen gaat een grote dreiging uit omdat zij vaak zelf hebben deelgenomen aan ernstige gewelddadigheden of er getuige van zijn geweest.

Spijtoptanten
Al eerder keerden zo’n vijftig Nederlanders terug uit het Midden-Oosten, maar die deden dat volgens de AIVD vaak uit eigen beweging, omdat de jihad bij nader inzien niet was wat zij hadden verwacht. De dertig die nu op weg zijn naar Nederland vallen echter niet onder de categorie ‘spijtoptanten’. Zij zijn verjaagd door het Iraakse en Syrische leger en door de geallieerde strijdkrachten, zodat de kans groot is dat zij vol wraakgevoelens zitten. Het gaat onder andere om vier Nederlandse IS-vrouwen met hun jonge kinderen die in vluchtelingenkampen in Koerdisch Syrië verblijven. Ook zouden er zeker drie Nederlanders vastzitten in Turkse gevangenissen.

Gedeeld

Geef een reactie