AIVD-topman wil legaal vijandige servers ‘kapot maken’

Donderdagavond vertelde AIVD-baas Erik Akerboom in 1Vandaag dat hij wettelijke bevoegdheden wil om servers te vernietigen, die gebruikt worden om cyberaanvallen te plegen. Recent schakelde de FBI op die manier Russische servers uit, waarmee ransomware-aanvallen op een olietransporteur en honderden andere bedrijven waren uitgevoerd.

Akerboom ziet de dreigingen toenemen en wil daarom sneller, slimmer, beter, praktischer en krachtiger kunnen optreden. Alleen is daarvoor een aanpassing van de wet nodig. Belangrijk, vindt de AIVD-baas, want door de open kennisuitwisseling en economie is ons land kwetsbaar voor cyberaanvallen. Het gaat daarbij niet alleen om het uitschakelen van computers. Ook veel op internet aangesloten vitale systemen lopen gevaar. Bijvoorbeeld netwerken voor betalingsverkeer en logistiek. De wet biedt al veel ruimte aan de AIVD, maar volgens Akerboom nog niet genoeg. Hij verwacht dat criminelen ontmoedigd zullen raken als zij merken waartoe de Nederlandse geheime dienst technisch in staat is.

Regeringen
Nederland wordt volgens de AIVD het meest aangevallen vanuit China, Iran en Rusland. Bij China zou het vooral gaan om bedrijfsspionage. De Russen zijn met name geïnteresseerd in de defensie-industrie, maar proberen via cyberaanvallen ook invloed te krijgen op politieke besluitvorming. Verder blijkt men in Rusland van alles te proberen om uit te vinden wie er in de wereld bij het MH17-proces betrokken zijn. De Chinese, Iraanse en Russische hackers werken volgens Akerboom veelal in opdracht van hun regering. Soms maken zij zelfs gebruik van servers die in Nederland staan, maar mag de AIVD die niet uitschakelen. Een evaluatiecommissie onderzoekt nu of de wet wel voldoende effectief is en of de AIVD werkelijk ruimere bevoegdheden nodig heeft.

Deel dit artikel via: