AIVD verdenkt Chinese geheime dienst van hacken in Nederland

De AIVD verdenkt de Chinese geheime dienst ervan betrokken te zijn bij de hackersgroep APT10, die het voorzien heeft op overheidsinstanties en bedrijven in onder andere Nederland. Of de hacks ook gelukt zijn vertelt de AIVD niet. Het zou vooral gaan om economische spionage.

De AIVD zegt de activiteiten van de hackers scherp in de gaten te houden en bedrijven te waarschuwen als deze worden bedreigd. Het gaat daarbij met name om automatiseringsbedrijven en organisaties in de lucht- en ruimtevaart. Volgens beveiligingsbedrijf Fox-IT zullen er zeker Nederlandse slachtoffers zijn van APT10. De Chinezen zouden het hebben voorzien op informatie waarmee zij economisch voordeel kunnen behalen. Bijzonder daarbij is dat ze hun doelwitten niet rechtstreeks aanvallen, maar via dienstverleners op ICT-gebied. Als dat lukt, kunnen ze als beheerder overal bij.

Zorgwekkend
Volgens Frank Groenewegen van Fox-IT bestaat APT10 uit een grote groep door de staat betaalde hackers, die wereldwijd actief zijn. Zorgwekkend is het volgens hem dat bedrijven vaak niet weten dat zij gehackt zijn. Het valt pas op als zij merken dat Chinese concurrenten hen op de een of andere manier steeds net een stapje voor zijn. De hackers stelen volgens Groeneweg onder andere patenten en bouwtekeningen.
De Nederlandse regering houdt zich op de vlakte, maar belooft wel met een zogenoemde China-strategie te komen vanwege de toenemende invloed van het land. Daarom wordt bijvoorbeeld heel kritisch gekeken of Huawei mag meebouwen aan het 5G-netwerk. Dit bedrijf zou de Chinese overheid kunnen toestaan om mee te kijken naar het netwerkverkeer. Ook de Russen worden verdacht van cyberspionage, al zou het hen meer gaan om veiligheidsinformatie, terwijl de Chinezen economische motieven hebben.

Gedeeld

Geef een reactie