Akerboom uit onvrede over wispelturig kabinet

Volgens korpschef Erik Akerboom heeft de georganiseerde drugsmisdaad in Nederland zo groot kunnen worden omdat opeenvolgende kabinetten te wispelturig zijn geweest. Dat zegt hij in de Volkskrant. Volgens hem worden al kinderen van 8 en 9 jaar geronseld door de drugscriminelen.

De korpschef klaagt dat de politie door het kabinetsbeleid geen goede inlichtingenrelaties heeft kunnen opbouwen in de wijk. Het gevolg is dat met name jonge criminelen zich zo makkelijk aan het zicht van de politie kunnen onttrekken. Intussen is de criminaliteit enorm verhard, wat wel weer blijkt uit de door een vermoedelijk zeer jonge dader die advocaat Derk Wiersum heeft doodgeschoten.

Wegbezuinigd
Drie jaar geleden moest de politie nog 3000 agenten wegbezuinigen en nu moeten er weer 1000 mensen worden aangetrokken. “Dat gaat niet zomaar”, legt Akerboom uit. “Je moet ze zien te vinden, ze opleiden, inwerken en vooral relaties laten aangaan met de omgeving. Dat lukt niet binnen een jaar.” De korpschef vindt dat er een stabieler politiek beleid moet komen en vooral een constantere financiering voor het in stand houden van de rechtsstaat. Dus ook voor het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

Op de hielen
Akerboom zegt intussen Ridouan Taghi op de hielen te zitten. Deze drugshandelaar wordt verdacht van het geven van opdracht voor de moord op advocaat Wiersum. Alles zou uit de kast worden getrokken om de leider van de zogenoemde mocromaffia op te sporen, waarbij ‘onconventionele methoden’ niet worden geschuwd. Zo wordt geprobeerd om hem in Dubai op te sporen en uit te laten leveren aan Nederland. Extra zorgen zijn er omdat drugsbendes steeds vaker al kinderen ronselen voor hand- en spandiensten. Zelfs 8- en 9-jarigen worden volgens Akerboom verleid met groot geld om mee te helpen aan zware criminaliteit. Eén kilo cocaïne heeft een straatwaarde tussen de 20 en de 35 duizend euro.

Deel dit artikel via: