Akerboom wil met taser gezag terugveroveren op straat

Erik Akerboom, de hoogste baas van de Nationale Politie, zegt in een interview met De Telegraaf het wachten op een besluit over de invoer van een stroomstootwapen voor agenten beu te zijn. Hij vindt dat er een einde moet komen aan het eindeloze getreuzel van de politiek nu het geweld tegen agenten voortdurend toeneemt.

De politiechef baalt ervan dat zijn organisatie door het treuzelende kabinet straks mogelijk geen gezag meer heeft op straat. Het toenemende geweld is volgens hem een trend in de samenleving. Hij wordt dan ook door zijn agenten, maar ook door de vakbonden steeds meer onder druk gezet om bij de politiek een betere uitrusting af te dwingen. Een wens die trouwens ook binnen de handhavingsdiensten en beveiliging speelt. Volgens Akerboom wordt gemiddeld meer dan eens per uur een agent belaagd. “Het geweld lijkt onuitroeibaar.”

Terugveroveren van gezag
Akerboom zegt ervan overtuigd te zijn dat het uitrusten van agenten met een stroomstootwapen helpt bij het terugveroveren van het gezag. Een taser is volgens hem effectief om geweld te stoppen en werkt bovendien preventief. “Het is een belangrijke investering in veiligheid.” Al in november vroeg de politie om de invoering van tasers, na een succesvolle proef, maar bijna een jaar later is hier nog geen politiek besluit over genomen. Intussen zijn er alleen al dit jaar 5100 geweldsincidenten geweest tegen politiepersoneel.
De kwestie kwam extra onder de aandacht nadat recent een agent bewusteloos werd geslagen toen de politie een einde wilde maken aan de overlast van een toeterende trouwstoet in Rotterdam. Het gaat daarbij volgens Akerboom niet meer om de overlast, maar om wie de baas is op straat. Mensen accepteren het niet meer om gecorrigeerd te worden en gaan makkelijk over tot geweld. Daarom wordt het vaker noodzakelijk om gezag af te dwingen. Akerboom wil daarvoor 17.000 agenten met een stroomstootwapen uitrusten.

Gedeeld

Geef een reactie