Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Dog Security

Uniview

CSL

Masset Solutions

SmartCell

Bydemes

2N

HD Security

Genetec

Seris

i-Pro

HID

Nenova

NetworxConnect

ADI

CardAccess

CDVI

BHVcertificaat.online

Akuvox

IDIS

Paraat

GFT

Trigion

Hanwha Vision Europe

ASIS

Paxton

PG Security Systems

Nimo Drone Security

VideoGuard

VVNL

Milestone

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Lobeco

Unii

Connect Security

Ajax Systems

Explicate

20face

Top Security

Crown Security Services

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

ARAS

Oribi ID Solutions

JMB Groep

DZ Technologies

Seagate

Gold-IP

Brivo

SmartSD

VEB

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

Add Secure

EAL

Regio Control Veldt

Kiwa

SOBA

VBN

Eizo

RoSecure

OSEC

NIBHV

Eagle Eye Networks

Koninklijke Oosterberg

Securitas

VAIBS

Boon Edam

Centurion

Bosch Security Systems

Advancis

ASSA ABLOY

G4S

Secusoft

MPL

Sequrix

Optex

Dahua

Hikvision

Service Centrale Nederland

Al 300 strafzaken na hack berichtendienst EncroChat

18 december 2020
Redactie
07:33

Vrijdag start de rechtszaak tegen Piet S., die verdacht wordt van drugshandel, witwassen en het omkopen van een douanier. Het is één van de naar schatting driehonderd strafzaken die het gevolg zijn van het kraken van de veel door criminelen gebruikte berichtendienst EncroChat. Advocaten twijfelen aan de rechtmatigheid van deze actie.

Inmiddels hebben al tientallen strafzaken plaatsgevonden, sinds bekend is geworden dat de politie maanden lang kon zien wat gebruikers van EncroChat elkaar te melden hadden. De meest spraakmakende had betrekking op de in verborgen zeecontainers gebouwde onderwereldgevangenis in Wouwse Plantage, waar ook een folterkamer werd aangetroffen. Ook de Haagse drugsbaron Piet S. werd in september opgepakt, op basis van berichten die hij via EncroChat had uitgewisseld. Zijn arrestatie vond plaats in het kader van een grote, internationale actie, waaraan bijna duizend agenten uit verschillende landen deelnamen.

Criminelen
Volgens de politie zijn 10.000 van de onderschepte berichten uit Nederland afkomstig en zijn ze overwegend door criminelen verstuurd. Ook een agent die informatie aan criminelen verkocht liep zo tegen de lamp. De berichten leidden tot de ontdekking van duizenden kilo’s cocaïne in de havens, tot het oprollen van drugslaboratoria en tot de aanhouding van Mexicanen die zich in Nederland bezighielden met de productie van crystal meth.
Advocaat Gitte Stevens uit Roermond verklaart tegenover de NOS dat criminelen een grote fout maakten door zich op EncroChat onbespied te wanen. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat die de man achter de onderwereldgevangenis verdedigt, vraagt zich af of het bewijs uit de EncroChat-hack wel rechtmatig verkregen is. Volgens zijn kantoor zijn alle gebruikers van EncroChat afgeluisterd, ook als zij nog nergens van werden verdacht en dat zou een bom kunnen leggen onder alle strafzaken. Het Openbaar Ministerie is echter niet onder de indruk van dit verweer. Ook Stevens verwacht niet dat rechters de politie zullen terugfluiten. Wel zegt zij tegenover de NOS dat het nog een uitdaging kan worden om te bewijzen wie de berichten hebben verstuurd. Ze werden over het algemeen niet ondertekend en telefoons gingen van hand tot hand. Er zal dus naast de berichten aanvullend bewijs nodig zijn om verdachten veroordeeld te krijgen. In totaal zouden twintig miljoen berichten van 39.000 gebruikers zijn onderschept.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner