Al 300 strafzaken na hack berichtendienst EncroChat

Vrijdag start de rechtszaak tegen Piet S., die verdacht wordt van drugshandel, witwassen en het omkopen van een douanier. Het is één van de naar schatting driehonderd strafzaken die het gevolg zijn van het kraken van de veel door criminelen gebruikte berichtendienst EncroChat. Advocaten twijfelen aan de rechtmatigheid van deze actie.

Inmiddels hebben al tientallen strafzaken plaatsgevonden, sinds bekend is geworden dat de politie maanden lang kon zien wat gebruikers van EncroChat elkaar te melden hadden. De meest spraakmakende had betrekking op de in verborgen zeecontainers gebouwde onderwereldgevangenis in Wouwse Plantage, waar ook een folterkamer werd aangetroffen. Ook de Haagse drugsbaron Piet S. werd in september opgepakt, op basis van berichten die hij via EncroChat had uitgewisseld. Zijn arrestatie vond plaats in het kader van een grote, internationale actie, waaraan bijna duizend agenten uit verschillende landen deelnamen.

Criminelen
Volgens de politie zijn 10.000 van de onderschepte berichten uit Nederland afkomstig en zijn ze overwegend door criminelen verstuurd. Ook een agent die informatie aan criminelen verkocht liep zo tegen de lamp. De berichten leidden tot de ontdekking van duizenden kilo’s cocaïne in de havens, tot het oprollen van drugslaboratoria en tot de aanhouding van Mexicanen die zich in Nederland bezighielden met de productie van crystal meth.
Advocaat Gitte Stevens uit Roermond verklaart tegenover de NOS dat criminelen een grote fout maakten door zich op EncroChat onbespied te wanen. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat die de man achter de onderwereldgevangenis verdedigt, vraagt zich af of het bewijs uit de EncroChat-hack wel rechtmatig verkregen is. Volgens zijn kantoor zijn alle gebruikers van EncroChat afgeluisterd, ook als zij nog nergens van werden verdacht en dat zou een bom kunnen leggen onder alle strafzaken. Het Openbaar Ministerie is echter niet onder de indruk van dit verweer. Ook Stevens verwacht niet dat rechters de politie zullen terugfluiten. Wel zegt zij tegenover de NOS dat het nog een uitdaging kan worden om te bewijzen wie de berichten hebben verstuurd. Ze werden over het algemeen niet ondertekend en telefoons gingen van hand tot hand. Er zal dus naast de berichten aanvullend bewijs nodig zijn om verdachten veroordeeld te krijgen. In totaal zouden twintig miljoen berichten van 39.000 gebruikers zijn onderschept.

Gedeeld

Geef een reactie