Al zeven veiligheidsregio’s naar ‘ernstig’ op coronadashboard

Naast Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden hebben nu ook de veiligheidsregio’s Hollands Midden, Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid de status ‘ernstig’ gekregen op het coronadashboard van de overheid. Andere regio’s gingen van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’.

Een veiligheidsregio krijgt de status ‘ernstig’ als in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest op het coronavirus. Ook als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is, is dat voor de overheid reden om op te schalen naar ‘ernstig’. Op zo’n moment is hard ingrijpen noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie, zo valt te lezen op het coronadashboard.

Signaalwaarde overstegen
In Limburg-Noord, IJsselland, Zeeland en Zuid-Limburg en Zeeland was de situatie tot zaterdag nog relatief veilig, maar ook daar is nu ‘zorgelijk’ afgekondigd. Alle regio’s hebben de afgelopen week de zogenoemde signaalwaarde overstegen. Dat betekent dat overal elk etmaal meer dan zeven positieve tests plaatsvinden per 100.000 inwoners. Amsterdam-Amstelland spant op dit moment de kroon met 68,7 besmettingen per 100.000 mensen. Haaglanden volgt op de voet met 65,4 positieve tests per 100.000 mensen en Rotterdam-Rijnmond komt met 62,5 gevallen op de derde plaats. Volgens het RIVM is nu bijna 1 op de 100 Nederlanders in staat het virus over te dragen. Onbekend is of deze mensen zich aan het quarantaine-advies houden. Omdat andere overheidsadviezen en -richtlijnen de toename van het aantal coronagevallen niet stopt, worden waarschijnlijk dinsdag strengere maatregelen verwacht, waarbij een gedeeltelijke lockdown van Nederland niet is uit te sluiten.

Gedeeld

Geef een reactie