Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

Multiwacht

EAL

Dero Security Products

SmartSD

De Beveiligingsjurist

ADI

SmartCell

Kiwa

2N

HID

Masset Solutions

Paraat

ASIS

Eagle Eye Networks

Paxton

CardAccess

Securitas

Add Secure

Connect Security

Trigion

SOBA

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

CSL

MPL

Nimo Drone Security

VVNL

VAIBS

Seris

Explicate

Sequrix

G4S

GFT

VideoGuard

Crown Security Services

Koninklijke Oosterberg

Bydemes

HD Security

Alarm Meldnet

RoSecure

20face

Ajax Systems

Alphatronics

Seagate

Boon Edam

ARAS

JMB Groep

Hikvision

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

CDVI

PG Security Systems

BHVcertificaat.online

Uniview

Eizo

IDIS

Advancis

Centurion

OSEC

Nimo Dog Security

Milestone

Akuvox

Gold-IP

Regio Control Veldt

Brivo

Optex

VEB

Service Centrale Nederland

Lobeco

Dahua

Nenova

DZ Technologies

Unii

VBN

NetworxConnect

i-Pro

Secusoft

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

Top Security

Genetec

Alle Rotterdamse handhavers krijgen een bodycam

12 november 2019
Redactie
06:33

Na een succesvol verlopen pilot gaat de gemeente Rotterdam vanaf volgend jaar alle 400 gemeentelijke handhavers met een bodycam uitrusten. Hiervoor wordt een bedrag van een kwart miljoen euro uitgetrokken.

Vorig jaar begon de gemeente een pilot, waarbij alvast vijftig handhavers met een bodycam werden uitgerust. Volgens de deelnemers aan de pilot hebben de bodycams een preventieve en de-escalerende werking en vergroten ze zo het veiligheidsgevoel. Mensen gaan minder snel tot agressie over als zij weten dat alles op video wordt vastgelegd.
Volgens wethouder Bert Wijbenga van Handhaving werkt het twee kanten op. Niet alleen gedragen burgers zich netter als zij weten dat zij worden gefilmd, ook de handhavers passen op hun gedrag als de bodycam is ingeschakeld, wat de-escalerend werkt.

Andere steden
Ook in andere steden wordt overwogen om handhavers met een bodycam uit te rusten. In Amsterdam is afgelopen zomer een proef gestart, waaraan een langdurige discussie tussen voor- en tegenstanders vooraf is gegaan. Burgemeester Femke Halsema, die aanvankelijk vond dat de minister maar over bodycams moest beslissen, terwijl de minister dat een gemeentelijke verantwoordelijkheid vond, is nu ook overstag en wil dat uiteindelijk alle Amsterdamse handhavers een minicameraatje op het uniform krijgen.
Dragers van de bodycams zijn unaniem enthousiast. Zij kunnen zelf bepalen wanneer de camera opneemt. Om te voorkomen dat burgers de camera niet opmerken, knippert er een fel groen lampje op. Als een situatie dreigt te escaleren, kunnen de handhavers het opnemen van beeld starten. In dat geval worden ook de twee minuten voor het inschakelen bewaard, zodat een goede analyse van het incident mogelijk wordt.

Versleuteld
De beelden worden in de bodycam versleuteld opgeslagen en kunnen alleen worden bekeken door twee ambtenaren van een andere gemeentelijke dienst. Dit om misbruik te voorkomen en een extra waarborg te geven voor de privacy van de drager van de bodycam.
Wanneer een strafbaar feit wordt vastgelegd, kan het Openbaar Ministerie de beelden vorderen. Ook iemand die door de bodycam is gefilmd kan op grond van AVG de beelden opvragen. Wanneer de beelden niet worden gevorderd, worden zij na 28 dagen vernietigd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner