Almeerse handhavers krijgen bodycam op proef

In navolging van Amsterdam, Rotterdam en Breda krijgen handhavers in Almere eind deze week een bodycam. Het gaat om een proef, zo meldt Omroep Flevoland. In maart wordt gekeken of de maatregel permanent wordt ingevoerd.

De bodycams zijn bedoeld om handhavers een groter veiligheidsgevoel te geven. Verwacht wordt dat mensen hen minder snel zullen aanvallen of bedreigen, wanneer bekend is dat dit op video wordt vastgelegd. De bodycams nemen continu beeld en geluid op, maar bewaren deze beelden niet als niet op een speciale knop wordt gedrukt. De bedoeling is dat handhavers het vooraf aankondigen als zij deze knop willen gebruiken. Op deze wijze wordt niet onnodig de privacy van omstanders geschonden.

Vuurwerkverbod
In Rotterdam worden positieve ervaringen opgedaan met de bodycams. De handhavers hebben er minder last van agressie door gekregen. Ook zonder dat op de bodycam wordt gewezen is het publiek zich anders gaan gedragen tegenover de handhavers. De bodycams in Almere zijn op initiatief van de VVD ingevoerd en vooral bedoeld om extra bescherming te bieden voor personen die in Almere het vuurwerkverbod in bepaalde gebieden moeten handhaven. Het is onder andere verboden om bij een dierenasiel en in de buurt van natuurgebieden vuurwerk af te steken. Wie, zoals in het verleden, vervolgens de handhavers met vuurwerk bestookt, wordt nu op video vastgelegd en opgespoord.

Gedeeld

Geef een antwoord