Amerikaanse taferelen bij overval op waardentransport

De Amsterdamse politie heeft woensdagmiddag zeven verdachten van een overval op een waardentransport van Brink’s opgepakt. Een van hen kwam om het leven. Dit gebeurde na een wilde achtervolging die eindigde in het dorpje Broek in Waterland. Daarbij schoten de overvallers met automatische wapens op de politie.

De politie houdt er rekening mee dat er nog meer personen bij de overval betrokken waren en ging daar naar op zoek. Daarbij werden ook helikopters ingezet. De overval vond woensdagmiddag plaats op de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord. Een waardentransportwagen van Brink’s bracht daar een bezoek aan het zwaar beveiligde bedrijf Schöne Edelmetaal. Volgens De Telegraaf waren de overvallers afkomstig uit België en Frankrijk en hadden zij het voorzien op een partij goud van 50 miljoen euro. Bij de overval werden schoten gelost, waarbij een kogel een ruit van een woning vernielde.

Wilde achtervolging
Vrijwel direct arriveerde de politie, waarna een wilde achtervolging begon. Een surveillancewagen werd daarbij met automatische wapens onder vuur genomen. De verdachten gingen er vandoor in vermoedelijk meerdere auto’s, waarvan er korte tijd later twee brandend werden aangetroffen. Elders reed een vluchtauto via een tuin tegen een boom. De overvallers waren een weiland ingevlucht bij Broek in Waterland. De politie rende er schietend achteraan. Twee van de overvallers raakten gewond en één werd er doodgeschoten. Het is echter niet duidelijk of de fatale kogel door de politie was afgevuurd. Broek in Waterland zelf werd het toneel van rondrennende gewapende agenten. Intussen kamde de Dienst Speciale Interventies van de politie de omgeving uit. De bevolking werd gevraagd binnen te blijven en de toegangswegen tot het dorp werden afgesloten. Ook in Amsterdam waren de hulpdiensten in grote getale uitgerukt.

Deel dit artikel via: