Amsterdam gaat door met gerichte wapencontroles

De Amsterdamse Driehoek – gemeente, Openbaar Ministerie en politie – gaat door met gerichte wapencontroles. Vanaf afgelopen september werden tijdens een proef in 5 weken tijd 2.368 personen gecontroleerd en 100 wapens in beslag genomen. Na een jaar neemt de driehoek weer een besluit over of en hoe de stad verder gaat.

Steeds meer jongeren hebben wapens op zak en dat is zeer zorgelijk. Vandaar dat de driehoek alle mogelijkheden verkent om wapens van straat te krijgen. Om een vollediger beeld te krijgen van het effect op wapenbezit in de stad, gaat het onderzoek door.

Meerderheid is voor
70 procent van de Amsterdammers is voorstander van wapencontroles, blijkt uit onderzoek. Het onderzoek wijst ook uit dat de politie de controles zorgvuldig en aselect – volkomen willekeurig – heeft uitgevoerd.
Doordat de proef maar 5 weken duurde, is er nog onvoldoende te zeggen of de controles het wapenbezit omlaag kunnen krijgen. De voorlopige conclusies zijn in elk geval aanleiding om komend jaar de controles gerichter te doen, met meer inspraak van de politie over tijd en plaats. De politie mag ook gebruik gaan maken van detectiepoortjes en handscanners, zodat het fouilleren fysiek minder indringend wordt.

Burgerwaarnemers
De proef vond plaats over een periode van 5 weken in de stadsdelen Noord, Oost, Zuidoost, Nieuw-West en Centrum. Om uit te sluiten dat er etnisch geprofileerd werd, besloot de driehoek burgerwaarnemers te laten meekijken. Ook waarnemers van enkele vakbonden van de politie waren aanwezig. Die hielden weer de burgerwaarnemers in de gaten. Tijdens de fouilleeracties van komend jaar zijn geen waarnemers meer aanwezig. De burgemeester heeft er het volste vertrouwen in dat de politie zorgvuldig te werk gaat.

Uitkomsten
Bijna alle (burger)waarnemers en gecontroleerde personen waren positief over het algehele handelen van de politie. Een groot deel van de betrokkenen constateerde geen gevallen van etnisch profileren. Uit de enquêtes komt naar voren dat de politie benaderbaar was, duidelijk communiceerde en de controles aselectief – willekeurig – uitvoerde. Een kleine minderheid van de gecontroleerde personen reageerde negatief op de controles (4 procent). Eén persoon diende een klacht over bejegening in, die Amsterdam nu in behandeling heeft.

Meer resultaten
Er zijn 2.368 personen gecontroleerd. 19,7 procent van de gefouilleerden was jonger dan 20 jaar. Er zijn 100 wapens in beslag genomen. Het gaat daarbij om 84 APV-messen, zoals (keuken)messen, zakmessen en schroevendraaiers en 16 wapens die onder de Wet wapens en munitie vallen (voornamelijk pepperspray en wapens zoals een boksbeugel en ploertendoder).
Een derde van de bewoners geeft aan zich veiliger te voelen in de wijk door de wapencontroles. Meest genoemde reden is dat zij denken dat de wapencontroles zorgen voor minder wapens op straat en dat de wapencontroles afschrikwekkend (kunnen) zijn. 56 procent is er neutraal over en 8 procent voelt zich onveiliger.
Amsterdam werkt met vele maatschappelijke partners aan onder meer het veiliger maken van de scholen en bewustwordingscampagnes. Politie en Openbaar Ministerie zijn verantwoordelijk voor opsporing en vervolging.

Deel dit artikel via: