Amsterdam sluit aso-azc na honderden klachten

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft de nieuwe staatssecretaris Ankie Broekers-Knol laten weten dat zij af wil van het AZC voor probleemgevallen. Hoewel dit op een industrieterrein staat, regent het volgens De Telegraaf klachten uit de omgeving en is onevenredige politie-inzet nodig om de openbare orde te handhaven.

De politie moet volgens De Telegraaf gemiddeld vijf keer per week opdraven om incidenten in en rond het AZC te beëindigen. Het gaat hier om een zogenoemde EBTL (extra begeleiding en toezichtlocatie), waar maximaal vijftig asielzoekers worden gehuisvest die wegens wangedrag uit andere instellingen zijn verwijderd. De politie heeft er inmiddels schoon genoeg van, net als de gemeente. Het centrum in de voormalige jeugdgevangenis mocht maar twee jaar in gebruik blijven en Halsema heeft aangegeven het verzoek van het COA om het centrum langer open te houden niet te zullen honoreren. Zij vindt het nu tijd dat andere gemeentes hun verantwoordelijkheid nemen.

Zedendelicten
Hoewel er geen woningen in de buurt van de locatie staan, zijn er wel scholen en sportvelden. Het is al eens gebeurt dat een naakte asielzoeker in een kleedkamer met minderjarige sporters werd aangetroffen. Ook werd geklaagd dat meerdere bewoners van het AZC in de bosjes met de broek op de knieën naar de meisjestraining zaten te kijken. Daarnaast vinden geweldplegingen en vernielingen plaats, waarbij de verdenkingen uitgaan naar de asielzoekers. De buurt was toegezegd dat eventuele overlast hoogstens twee jaar zou aanhouden en met het sluiten van het AZC komt Halsema die belofte nu na.

Gedeeld

Geef een antwoord