Amsterdam voert ANPR-camera’s in tegen verkeersoverlast

Op de hoek van de Amstelstraat en het Rembrandtplein komen camera’s met kentekenherkenning. Deze moeten ervoor gaan zorgen dat de pakkans van verkeersovertreders 100 procent wordt. Op het moment moeten handhavers voorkomen dat automobilisten de regels overtreden, maar daarover is de gemeente niet tevreden.

Eind mei worden de eerste twee ANPR-camera’s geplaatst op het Rembrandtplein. Ook komen dergelijke camera’s op de hoek van het Singel en het Spui. Later worden ook ANPR-camera’s geplaatst in de Vijzelstraat bij het Muntplein. Dit zijn plaatsen waar voor automobilisten hinderlijke maatregelen zijn getroffen om de straten van de binnenstad autoluw te houden. Handhavers worden ingeschakeld om het verkeer de regels te laten naleven, maar volgens de gemeente is de pakkans in de praktijk laag, waardoor de verkeersoverlast voortduurt.

Opbrengst
De camera’s gaan de pakkans wellicht verhogen, maar de maatregel zal de gemeente minder financieel voordeel opleveren. Amsterdam mag de door handhavers opgelegde boetes namelijk houden, terwijl de opbrengst van via de camera’s vastgestelde overtredingen naar het Openbaar Ministerie gaat. De gemeente vindt het op dit moment echter belangrijker dat de nieuwe verkeersregels worden gerespecteerd. Dit staat echter onder grote druk, omdat het hierdoor steeds moeilijker wordt voor automobilisten om hun bestemming te bereiken. De eerste drie maanden zullen door de camera’s betrapte automobilisten nog geen boete krijgen. Wel ontvangen zij een brief, om ze bewust te maken van hun overtreding en om ze te waarschuwen voor boetes die zij in het vervolg kunnen krijgen.

Deel dit artikel via: