Amsterdam wil loktoeristen inzetten tegen nepdrugdealers

Volgens Het Parool lukt het de gemeente Amsterdam niet om de overlast van dealers van nepdrugs in het centrum terug te dringen. Deze criminelen gebruiken steeds agressievere methodes om toeristen op te lichten.
Intimidatie, bedreiging, beroving en oplichting, vormen volgens het Amsterdamse dagblad geen uitzondering. Het wordt wel stevig aangepakt, want de afgelopen vijftien maanden werden 1208 dealers aangehouden op verdenking van de verkoop van nepdrugs. Deze ware gezamenlijk verantwoordelijk voor 4857 incidenten, waarvan 3051 keer het verkopen van nepdrugs aan vooral toeristen.
De meeste slachtoffers zijn volgens Het Parool mannen van tussen de twintig en veertig jaar oud uit Duitsland of Groot-Brittannië, die een weekend naar Amsterdam komen in de veronderstelling dat daar alles geoorloofd is. Experimenteren met drugs hoort daarbij en die kopen zij van straatdealers. Maar dat levert de criminelen kennelijk nog niet voldoende op, want ze proberen ook niet geïnteresseerde toeristen nepdrugs te verkopen, waarbij zij bedreiging niet uit de weg gaan.
De gemeente, politie en Openbaar Ministerie willen volgens Het Parool een einde maken aan de overlast van de nepdrugsdealers, maar dat blijkt niet eenvoudig. Strenger straffen is juridisch niet mogelijk, omdat bijvoorbeeld de opiumwet niet van toepassing is op handel in nepdrugs. Het hoogst haalbare is een boete van enkele honderden euro’s of een celstraf van maximaal zes weken. Daarom kiest de gemeente voor preventie. Toeristen via filmpjes, posters en lichtkranten gewaarschuwd voor straatdealers, net als na het incident met de witte heroïne die voor cocaïne werd verkocht. Verder overweegt Amsterdam om agenten als ‘loktoeristen’ in te zetten.

Gedeeld

Geef een reactie