Amsterdam zet mobiele camera’s in tegen groepsvorming

De gemeente Amsterdam gaat tot 1 juni op drie locaties mobiel cameratoezicht inzetten. Dit ter ondersteuning van de handhaving van de coronamaatregelen. Op het Piet Mondriaanplein, het Henrick de Keijserplein en in de Oetgensstraat was namelijk regelmatig sprake van ongewenste groepsvorming.

Op 25 maart kondigde de gemeente Amsterdam extra maatregelen aan tegen de verspreiding van het coronavirus. Het bleek namelijk dat de verplichte onderlinge afstand van 1,5 meter lang niet altijd en overal werd aangehouden. Op plaatsen waar de noodverordening regelmatig wordt overtreden komen nu mobiele camera-installaties te staan. Dit maakte burgemeester Femke Halsema middels een camerabesluit bekend aan de gemeenteraad.

Opmerkelijk
De gekozen locaties zijn volgens de burgemeester de drukste plekken in de stad. Vooral jongeren blijven er een gewoonte van maken om in groepen op te trekken, wat gezien de coranacrisis onverantwoord is. Halsema is bepaald geen voorstander van cameratoezicht, wat de maatregel toch wel opmerkelijk maakt. “Het inzetten van cameratoezicht is in aanvulling op de bestaande maatregelen noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde”, schrijft zij in het camerabesluit. Zij schrijft ook dat ze de handhaving van de openbare orde en de gevolgen voor de privacy tegen elkaar heeft afgewogen. Mocht de openbare orde niet langer worden verstoord, dan zal het cameratoezicht direct worden beëindigd.

Deel dit artikel via: