Amsterdams advocatenkantoor vannacht beschoten

Onbekenden hebben vanochtend of vannacht het advocatenkantoor Kuijpers & Nillesen in de Amsterdamse Falckstraat beschoten. Dit kantoor werkte onder andere voor Willem Holleeder en een verdachte in het zogenoemde Passage-proces. De politie doet onderzoek.

Het is in Amsterdam niet ongebruikelijk dat gebouwen worden beschoten. Het toont aan hoezeer de georganiseerde criminaliteit aan het verharden is. Vannacht was het raak in de Falckstraat, vlakbij De Nederlandsche Bank. Doelwit was het kantoor van de bekende strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers, die onder andere Willem Holleeder verdedigd heeft. In tegenstelling tot eerdere aanslagen is slechts één kogel afgevuurd. Deze ging door het raam naast de voordeur. De politie hoopt dat mensen het schot hebben gehoord en roept via sociale media eventuele getuigen op. De straat is afgesloten voor forensisch onderzoek.

Geschokt
De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) zegt geschokt te zijn over de beschieting van het kantoor. Deze vorm van intimidatie maakt het voor advocaten moeilijk hun werk vol te houden, zeker na de moord op de advocaat Derk Wiersum en de aanslag op advocaat Philippe Schol. De NOvA onderzoekt op het moment de behoeften van advocaten op beveiligingsgebied. Ook is een noodnummer geopend voor advocaten die concreet worden bedreigd. Voor Jan-Hein Kuijpers is het niet de eerste keer dat hij ernstig bedreigd wordt. Eerder werd een bom tot ontploffing gebracht bij een advocatenkantoor in Utrecht, waar hij toen werkte. De advocaat werkt voor zware criminelen, wat kennelijk grote persoonlijke risico’s met zich meebrengt. Of de schietpartij van afgelopen nacht voor hem bedoeld was is niet duidelijk. Hij is op het moment op vakantie in het buitenland.

Gedeeld

Geef een reactie