Amsterdamse handhavers willen alleen ‘gewapend’ de Wallen op

Handhavers van de gemeente Amsterdam zien het niet zitten om zonder wapenstok, pepperspray en bodycam tijdens oud en nieuw op de Wallen de orde te handhaven. Zij vroegen burgemeester Femke Halsema om hun inzet in de beruchte buurt te heroverwegen, of in te stemmen met de gewenste verdedigingsmiddelen.

Tientallen handhavers waren donderdag naar het stadhuis gegaan om hun bezwaren kenbaar te maken. De gemeente Amsterdam
ziet uitbreiding van het arsenaal van handhavers echter niet zitten.
Het grote probleem is dat in het gebied een vuurwerkverbod is afgekondigd en de handhavers worden geacht op te treden tegen mensen die dat aan hun laars lappen. De bezwaarmakers vrezen dat dit tot grote problemen zal leiden en de kans groot is dat zij met vuurwerk worden beschoten. Er is ook wel politie, maar die komt volgens de actievoerders meestal te laat als het op geweld uitdraait.

Lastig
De burgemeester vertelde dat er geen sprake is van een vuurwerkverbod op de Wallen, maar gaf ook toe dat handhaving in dit gebied lastig kan zijn. Dat geldt eigenlijk wel voor de hele stad, want in 2017 heeft maar liefst 86 procent van de Amsterdamse handhavers een of meerdere keren met agressie of geweld te maken gehad. Vooral in de donkere maanden december en januari gaat het vaak mis. Halsema zegde toe alles te doen om de veiligheid van handhavers te verbeteren zonder inzet van wapens. Ze denkt daarbij vooral aan meer politie en een betere samenwerking tussen politie en handhavers. Ook komt er een publiekscampagne. Als dat allemaal niet helpt, wil zij over een half jaar wel opnieuw praten over uitbreiding van de uitrusting van handhavers.

Bron: Het Parool

Gedeeld

Geef een reactie